Prognoza - Seceta va afecta cresterea economica cu un punct procentual  Efervescenta din constructii salveaza cresterea economica din acest an, amenintata de seceta. Lipsa ploilor ar putea trage in jos economia cu aproape un punct p
Prognoza - Seceta va afecta cresterea economica cu un punct procentual  Efervescenta din constructii salveaza cresterea economica din acest an, amenintata de seceta. Lipsa ploilor ar putea trage in jos economia cu aproape un punct procentual.Seceta poate afecta cresterea economica din acest an cu pana la un punct procentual, insa reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degraba pozitiva, pe fondul evolutiei din sectorul constructiilor, a declarat Ion Ghizdeanu, presedintele Comsiei Nationale de Prognoza (CNP). El anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%, fata de 7,7% cat a fost anul trecut. "In luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest an constructiile depasesc ca pondere agricultura, iar avansul constructiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%", a afirmat Ghizdeanu, citat de Mediafax.  AGRICULTURA. Canicula si lipsa ploilor va afecta foarte mult agricultura, insa  aceasta are o pondere sub 8% in PIB. "Daca am inregistra o scadere de 10%-15% pe segmentul vegetal, atunci influenta in PIB ar fi de pana la 1%, dar impactul depinde de masura in care seceta se va prelungi si va afecta recolta de toamna", a explicat presedintele CNP. Seceta a afectat 1,7 milioane de hectare dintr-un total de 2,8 milioane de hectare insamantate in toamna, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Culturile de rapita pentru ulei sunt afectate in proportie de 62,9%, grau si secara 61,4%, orz si orzoaica 60,2%, iar orzoaica de primavara 37,6%.  CRESTERI. Lucrarile de constructii au crescut cu 31,8% in primele cinci luni, conform Institutului National de Statistica (INS). Aceasta evolutie a fost sustinuta atat de proiectele rezidentiale, cat si de cele nerezidentiale. Cresterile s-au regasit atat la cladiri rezidentiale (+34,8%), cat si la cladiri nerezidentiale (+34,6%) si constructii ingineresti (+29,9%), se arata intr-un comunicat al INS. Ca structura, au urcat toate categoriile, respectiv lucrari de constructii noi (+32,6%), lucrari de intretinere si reparatii curente (+30,9%) si lucrari de reparatii capitale (+30,2%).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.