La o luna dupa ultima majorare a dobanzii de politica monetara, BCE va mentine neschimbate conditiile de credit, estimeaza analistii, care mizeaza pe o noua majorare a dobanzii-cheie in septembrie, relateaza AFP.
Cei 31 de economisti chestiona
La o luna dupa ultima majorare a dobanzii de politica monetara, BCE va mentine neschimbate conditiile de credit, estimeaza analistii, care mizeaza pe o noua majorare a dobanzii-cheie in septembrie, relateaza AFP.
Cei 31 de economisti chestionati de AFP si de agentia Thompson Financial News mizeaza pe mentinerea conditiilor de credit cu ocazia sedintei BCE. Dobanda-cheie a BCE, care determina costurile creditului pentru companii si persoane private in zona euro, se ridica momentan la 4%.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a calificat din nou politica monetara a institutiei pe care o conduce drept "relaxata". Trichet a precizat ca, momentan, conditiile de credit sunt suficiente pentru a sustine cresterea economica, continand insa si elementele ce favorizeaza tendintele inflationiste. Trichet a repetat intentia BCE de a "actiona din timp in mod ferm pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu". "Este evident ca ciclul de majorari ale dobanzii nu s-a terminat", a conchis un economist al ING, Peter van den Houte.
Intre lunile decembrie 2005 si iunie 2007, BCE a majorat dobanda-cheie de la 2% pana la 4%, prin intermediul a opt majorari de cate un sfert de punct de baza.
Insa riscurile ce-l ingrijoreaza pe presedintele BCE vin si din alte parti, acesta luand in calcul si majorarile salariale planificate, ce depasesc nivelul productivitatii, acestea putand avea consecinte asupra preturilor.
O mica parte din economistii chestionati de AFP sunt de parere ca majorarea din septembrie va marca ultima decizie in acest sens din 2007, insa din ce in ce mai multi cred ca BCE ar putea majora din nou dobanda-cheie in decembrie, pana la 4,50%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.