"Piata spatiilor moderne de depozitare din Europa Centrala si de Est (ECE) a crescut semnificativ in ultimii 4 ani. Aceasta regiune a atras atentia aproape tuturor jucatorilor majori, fie ei investitori, developeri, operatori logistici sau chiriasi", se arata in cea mai recenta analiza asupra pietei industriale realizata de DTZ Echinox. Aceasta evolutie a dus la un volum semnificativ al investitiilor derulate pe acest segment anul trecut: peste 370 milioane de euro. Iar cresterea este vizibila atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, cat si volumul acestora, dupa cum arata analistii. La capitolul investitii, Polonia, Cehia si Ungaria reprezinta cele trei "puncte fierbinti" pe harta logistica central - est europeana.

Anul trecut s-au livrat 2,92 mil. mp spatii de depozitare

Urmare fireasca a extinderii Uniunii Europene - ce faciliteaza imbunatatirea tranzitului comercial intre tari -, stocul de spatii logistice moderne s-a triplat in ultimii 4 ani. Astfel, la sfarsitul lui 2006, stocul total din Europa Centrala si de Est era de 8,75 milioane mp, dintre care 2,92 milioane mp (33% din total) au fost livrati anul trecut. Polonia si Rusia, fiecare cu cate un stoc de 2.690.000 mp, respectiv 2.480.000 mp, reprezinta astfel aproximativ 60% din piata logistica din spatiul central european.
Pe urmatoarele pozitii in ceea ce priveste stocurile detinute de fiecare tara in parte se situeaza Cehia, cu 1.610.000 mp, Ungaria, cu 930.000 mp, Slovacia, cu 493.000 mp, Romania, cu 410.000 mp, si Ucraina, cu 164.000 mp. In privinta principalelor tendinte inregistrate anul trecut pe segmentul logistic, analistii DTZ subliniaza: "Pe pietele mai mature, ca Cehia si Polonia, am observat un trend de extindere regionala si o tendinta de relocare a centrelor moderne de distributie catre locatii secundare, mai departe de orasele-capitala, in special de-a lungul autostrazilor existente sau viitoare". "Am observat aceasta activitate intensa si pe pietele cel mai putin dezvoltate, precum Ucraina, dar mai ales Romania, unde stocul s-a dublat pe parcursul anului", se adauga in raportul citat. Astfel, anul trecut s-au incheiat in Bucuresti, "o piata subdezvoltata", o serie de tranzactii semnificative, zona de vest fiind preferata pentru cea mai mare parte a acestora.

In 2007, piata logistica va creste cu inca 20%

Citeste si:

Cresterea din ultimii ani nu se lasa cu nimic incetinita nici pentru anul in curs. Astfel, "conform planurilor developerilor, se estimeaza ca piata va creste cu inca 20% in 2007, ajungand la aproximativ 12,24 milioane mp", apreciaza specialistii DTZ.
Iar principalii catalizatori ai acestei evolutii sustinute vor ramane in continuare Polonia, Cehia si Rusia, cu rate de crestere estimate de 26%, 51% si respectiv 49%. Procentual, cea mai mare crestere, de 130%, va fi inregistrata de Ucraina, care este, de fapt, si cea mai mica piata la ora actuala. Ungaria, Slovacia si Romania vor inregistra majorari cu 23%, 44% si respectiv 45%.
In ceea ce priveste cererea pe segmentul logistic central - est european, este necesar de precizat faptul ca activitatea de preinchiriere reprezinta una dintre principalele caracteristici ale multor piete din ECE - ca urmare a ofertei care nu s-a ridicat la inaltimea cererii. "Polonia a fost fara indoiala liderul in regiune, cu peste 830.000 mp inchiriati (33% din volumul inchirierilor in ECE)", se arata in raportul DTZ. Impreuna, Cehia, Polonia si Rusia reprezinta 85,3% din totalul inchirierilor de anul trecut. Si anul acesta, cererea este puternica pentru spatii de depozitare mai mici, in jur de 5.000 mp, desi in ultimul timp s-a inregistrat un numar crescand de tranzactii cu spatii de peste 20.000 mp. "Estimam ca cererea chiriasilor pentru spatii mari de distributie va ramane mare in 2007. Mai ales lanturile internationale de retail si operatorii de logistica vor avea o mare nevoie de spatii de depozitare", sunt de parere specialistii DTZ.

Rata de neocupare se mentine la un nivel relativ stabil, de 5,25%

Cat despre rata de neocupare din Europa Centrala si de Est, in analiza citata se arata ca aceasta a variat pe parcursul lui 2006, iar la sfarsitul anului a scazut la circa 5,25%, ceea ce este considerat ca un nivel bun pentru o piata echilibrata. Cea mai mare rata de neocupare, de 10%, este in Ungaria, in timp ce, in Ucraina, nu exista spatiu disponibil pentru inchiriere, iar Polonia sta cel mai bine la capitolul oferta, cu 190.000 mp disponibili. Despre evolutia pe viitor a acestor indicatori, analistii DTZ subliniaza: "Data fiind cererea puternica din zona, ne asteptam ca ratele de neocupare sa ramana stabile pe durata lui 2007".
La capitolul chirii pentru spatii moderne de depozitare, raportul citat arata ca acestea au fost, in general, stabile in 2006, mentinandu-se la un nivel competitiv fata de unele tari din Europa de Vest, ca Marea Britanie sau Germania. Cele mai joase chirii sunt in Polonia (in afara capitalei) si Bratislava, unde ajung pana la 3,20, respectiv 3,80 euro/mp/luna. Chiriile in Rusia si in Ucraina sunt mult deasupra nivelului mediu, ajungand chiar la 9,30 euro/mp/an, in timp ce, in Romania, nivelul mediu al chiriilor era, in 2006, de circa 5,50 euro/mp/luna.