CE BEM, CE MANCAM  
Biscuitii cu sare analizati au o valoare energetica mare, astfel ca persoanele cu probleme de greutate ar trebui sa evite consumul lor.


Biscuitii Salatini crackers cu sare contin, conform etichete
CE BEM, CE MANCAM  
Biscuitii cu sare analizati au o valoare energetica mare, astfel ca persoanele cu probleme de greutate ar trebui sa evite consumul lor.


Biscuitii Salatini crackers cu sare contin, conform etichetei, urmatoarele ingrediente: "faina alba de grau tip 550, uleiuri vegetale, grasimi vegetale, zahar, sare (2%), amidon de porumb, lapte praf (zer praf), glucoza, extract de malt, agenti de afanare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500), acidifiant (acid citric E 330), conservant (metabisulfit de sodiu E223)". Valorea energetica pentru acest produs este de: 490 kcal/100g. De asemenea, producatorul ofera consumatorilor si valorile nutritive pentru 100 de grame de produs: "proteine 8%, glucide 61%, lipide 25%."


ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune despre produsul alimentar analizat ca are un profil nutritional dezechilibrat, cu exces de glucide rafinate cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat, in combinatie cu grasimi vegetale a caror natura nu este specificata. Aceste grasimi pot fi grasimi hidrogenate sau interesterificate. Biscuitii contin si conservantul metabisulfit de sodiu alergenic si cu potential de declansare a astmului. Alimentul analizat are o valoare energetica foarte ridicata, 490 kcal/100 g. Contine o sursa de gluten.  


CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat femeilor gravide si celor care alapteaza, persoanelor care au o sensibilitate la conservanti cu sulf, supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale si digestive, alergicilor, suferinzilor de astm, cancer, ne spune specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
De asemenea, produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie. Aceasta este cea mai raspandita boala genetica din Europa, aproape un milion de persoane suferind de aceasta boala. Este definita ca o intoleranta permanenta la gluten care conduce la degradarea mucoasei intestinului subtire si este reversibila in cazul evitarii dietei glutenice.Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale ca graul, secara, ovazul.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile  la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta, fara a-i prezenta produsul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.