Exista totusi divergente intre partidele semnatare privind semnificatia protocolului. Daca liberal-democratii il vad ca un prim pas catre unificarea fortelor de dreapta, pedistii sunt mai rezervati asteptand ca PLD sa-si dovedeasca forta la scruti
Exista totusi divergente intre partidele semnatare privind semnificatia protocolului. Daca liberal-democratii il vad ca un prim pas catre unificarea fortelor de dreapta, pedistii sunt mai rezervati asteptand ca PLD sa-si dovedeasca forta la scrutinul din toamna.
Protocolul de colaborare politica, in zece puncte, a fost semnat ieri de catre Emil Boc si Theodor Stolojan. Este un acord doar cu valoare politica neexistand vreo obligatie juridica pentru parti. PD si PLD se definesc drept partide de opozitie si, in consecinta, vor avea pozitii comune fata de actualul Guvern. La nivel local, filialele vor trebui sa-si armonizeze punctele de vedere fata de proiectele cu impact direct asupra comunitatilor. Desi nu este mentionat explicit in textul protocolului, PD este de acord sa sustina PLD in negocierile pentru aderarea la Partidul Popular European. Semnatarii se angajeaza sa initieze un proiect de lege a lustratiei care sa nu contravina jurisprudentei CEDO
Sprijin pentru "Constitutia intelectualilor"
La punctul 7 se prevede initierea unei campanii privind reforma institutiilor statului roman, dar si a clasei politice. "Cele doua partide vor incuraja si sprijini initiativele societatii civile ca parte activa in procesul de elaborare a unei noi Constitutii, care sa permita cetatenilor Romaniei asocierea reala intr-o noua republica", se arata in textul protocolului. Valeriu Stoica a precizat ca nu s-a decis pana in acest moment constituirea unei echipe mixte in acest sens. "Este probabil sa negociem pentru prezentarea unui punct de vedere comun, dar mai intai este important ca fiecare partid sa isi clarifice ideile in acest sens".
Renegociere la toamna
Singura decizie cu impact electoral luata de PD si PLD este un acord de neagresiune pe durata campaniei electorale pentru euroalegeri. Punctul 5 reflecta retinerile democratilor de a se angaja prea mult fata de PLD prin prezentarea de liste comune. "Dupa alegeri, totul este posibil", afirma un lider al PD. De altfel, si Emil Boc a sugerat ca dupa alegerile din toamna s-ar putea renegocia acordul in functie de noul raport de forte de pe scena politica. In schimb Theodor Stolojan vede in acord "o prima etapa intr-un drum lung pe care-l vom parcurge impreuna pentru unificarea fortelor de dreapta din Romania". Presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a declarat ieri ca soarta liberal democratilor depinde de ceea ce se va intampla la alegerile pentru Parlamentul European. El a refuzat sa spuna care va fi urmatorul pas al colaborarii dintre PD si PLD dupa semnarea acestui act, deoarece totul va fi determinat de alegerile din toamna. Liderul PLD a afirmat ca procentul de 4% pe care partidul sau il are conform IMAS "este rezultatul unei confuzii la nivelul electoratului, care va fi depasita si urmata de o evolutie spectaculoasa a PLD".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.