Ministrul Eugen Nicolaescu promite de la 1 octombrie un nou pachet de servicii medicale, o noua lista de medicamente, protocoale terapeutice si reducerea preturilor la toate medicamentele incluse in catologul national al medicamentelor autorizate. &#
Ministrul Eugen Nicolaescu promite de la 1 octombrie un nou pachet de servicii medicale, o noua lista de medicamente, protocoale terapeutice si reducerea preturilor la toate medicamentele incluse in catologul national al medicamentelor autorizate.  


a— Intre 19 mai si 10 iunie ati initiat o ampla actiune de control. Pana cand le veti face publice va rog sa va referiti la cateva dintre ele.
Au fost verificate 424 de spitale, farmacii si cabinete, care asigura derularea programelor nationale de sanatate, mai ales a celor de diabet, oncologie si posttransplant. Controlul arata ca mai mult de jumatate din spitale in continuare nu-si asigura in mod real veniturile, pentru ca  au o adresabilitate modificata. La camera de garda sunt primiti pacienti care nu au nevoie de spitalizare. Daca acesti pacienti ar fi fost la medicul de familie, la specialist nu ar fi ajuns la spital. Apoi sunt pacienti care pleaca de la un cabinet privat cu recomandarea de a face un set de analize. Fac analizele in spital. Si apoi se intorc cu rezulatele la cabinetul privat. Din pacate, nu putem dovedi aceasta practica, pentru ca nu avem un sistem informatizat. Dar este o practica mare consumatoare de bani din sistemul de sanatate. S-a mai constatat ca, la externare, pacientul nu primeste reteta, desi medicul care face externarea, prin lege, are aceasta obligatie. Dar pacientul este trimis cu scrisoare medicala la medicul de familie. Sunt multe explicatii. In realitate este o punere pe drumuri a pacientului. S-a remarcat totodata ca multi manageri de spitale n-au reusit inca sa-si structureze activitatea. Sunt aproximativ 30 de spitale unde ponderea cheltuielilor salariale este de 80% din totalul cheltuielilor. In alte 40 de spitale, ponderea cheltuielilor salariale este intre 70% si  80%. In timp ce, in sapte spitale, cheltuielile pentru medicamente reprezinta intre 1% si 3% din totalul cheltuielilor.


a— Suficiente motive pentru a trece la rezilieri de contracte...
Intr-adevar. Dar trebuie sa vedem si ce zice justitia. Caci va aduc aminte de situatia de la Spitalul din Focsani. Acolo, controlul a fost obturat, nu s-a putut intra in spital, s-au pus gardienii pe organele de control. Am reusit pana la urma sa facem controlul, am reziliat contractul, dar justitia l-a pus la loc pe acel director, desi am descoperit mari nereguli.


a— Dar acestia sunt directorii scoliti si apoi investiti de dumneavoastra cu misiunea de a face o treaba mai buna?
Eu am facut o simpla formalitate. Doar am semnat un contract de management. Comisiile de concurs i-au selectat pe manageri. Si, ca la orice concurs, nu toti promovatii sunt si cei mai buni.


a— Aveti spitale fara conduceri cu contract?
Sunt 26 de spitale la care nu s-a prezentat nimeni la concursul de manageri, ele functionand cu manageri interimari. Din trei in trei luni scoatem posturile la concurs, dar nu se prezinta nimeni.


a— Cate spitale functioneaza fara acreditare?
Circa 15% din spitalele din Romania au doar autorizatie de functionare provizorie cu plan de conformare. Ca sa fiu cinstit trebuie sa spun ca acel plan de conformare este ca sa fie. Pentru ca unele dintre spitale nu vor avea niciodata o acreditare. Acestea vor fi incluse intr-un proces amplu de reabilitare.


a— Impreuna cu presa ati vizita anul trecut Spitalul Caritas din Bucuresti, un spital cu medici foarte buni, dar unde pacientul este in pericol din cauza conditiilor hoteliere. Ce faceti cu acest spital?
Vom investi in ceva aparatura pentru a se putea derula actul medical pana finalizam un alt spital. Studiile de fezabilitate sunt gata. Suntem in faza in care proiectul este la consiliul interministerial, pentru ca este un spital public. In august vom avea hotararea de guvern, dupa care incepem licitatia de proiectare si constructie. Eu cred ca la inceputul lui 2008 vor incepe lucrarile de constructie, care, dupa estimarile noastre, ar dura intre 18 si 24 de luni.


a— Acesta este unul dintre spitalele noi promise...
Unul din cele trei spitale regionale care se vor construi in Bucuresti, celelalte doua, pe platforma Fundeni si in zona Autostrazii Bucuresti - Pitesti sau in zona Antiaeriana. In tara se vor construi alte sase spitale regionale la Iasi, Constanta, Craiova, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, si 20 de spitale judetene de urgenta. Vor intra in reabilitare 15 spitale.


a— S-au facut multe comentarii pe acest subiect. Avem nevoie de spitale noi?
Vreau sa va spun ca, daca am respecta standardele europene de 7 mp pentru un pat de spital, ar trebui sa reducem numarul de paturi cu aproape 40%. Si atunci incercam sa ajungem la standarde, construind spitale noi, dar in acelasi timp reabilitandu-le pe altele, continuand constructiile incepute in  anii a€™93-95. Sa nu uitam ca avem 14 spitale care trebuie retrocedate, unul fiind Caritasul. Multe spitale incepute intre a€™93 si a€™95 le-am oprit de la finantare in 2006, pentru ca proiectele nu respectau standardele de acreditare. De exemplu, spitalele din Falticeni, Urziceni, Fetesti, Iasi, unde s-au refacut studiile de fezabilitate.


a— Ce veti face pentru ca un bolnav dintr-un sat din judetul Alba, sa spunem, sa nu mai fie nevoit sa se deplaseze pana la Cluj sau Bucuresti pentru un computer tomograf?
Dotarea va viza in special spitalele de urgenta: blocul operator, sectiile de anestezie, terapie intensiva, de neonatologie, de nasteri, unde lucrurile sunt complicate si sensibile. Vom interveni in zona instalatiilor sanitare, care sa permita un act medical in conditii igienico-sanitare, si sa schimbam in masura posibilitatilor fata unor saloane. Dar, prioritar, banii se vor aloca pentru dotarea cu aparatura medicala.


a— Pregatiti o noua lista de medicamente?
Vor fi in continuare trei liste de medicamente. Lista A cu medicamente generice, compensate cu 90%. Aici va creste numarul medicamentelor, pentru a asigura tratamentul in decursul unei luni. In lista B vom revizui genericele, dar si brandurile, si unele dintre ele ar putea fi inlocuite cu generice. Ne intereseaza sa avem medicamente eficiente, dar cu preturi mai accesibile. Noile liste vor fi finalizate pana la 1 ocombrie.


a— Vi s-a reprosat ca nu aveti strategii. Pe termen scurt ce mai aveti in plan?  
Ne propunem ca pentru categoriile nefavorizate, in primul rand pensionari, o parte din compensare sa fie suportata din bugetul de stat. Probabil, propunerea va viza persoanele cu pensii sub 4 milioane de lei. In cazul acestora, compensarea ar putea fi de 100% la medicamentele compensate acum 90%, adica diferenta de 10% sa o suporte bugetul de stat. Iar compensarea cu 50%, pentru aceeasi categorie de pensionari, sa mearga pana la 70%. Este o propunere deocamdata. Poate va fi compensare 95% sau 65%. Aceste modificari vor intra in vigoare de la 1 octombrie. Tot cu 1 octombrie vrem sa finalizam pachetul de servicii medicale si protocoalele terapeutice.  


a— Este adevarat ca lucrati la o noua schema de calculare a preturilor la medicamente?
In premiera, in tara noastra vom reduce preturile la medicamente. De regula se iau in calcul preturile cele mai mici din trei tari ale UE. De acum vom calcula luand preturile cele mai mici din 12 tari ale UE. De un an muncim la preturile pentru toate medicamentele din catalogul national al medicamentelor autorizate. Dupa estimarile noastre, reducerile vor fi intre 12% si 18% la toate medicamentele din catalog. Sigur, au venit unii producatori sa ne spuna ca ar trebuie sa facem acest lucru numai la compensate si gratuite. Asta inseamna ca, din aproximativ 4.000 de medicamente autorizate, doar vreo 400 de medicamente, care sunt pe liste, sa aiba preturi mai mici. Nu e corect. Vor fi reduse preturile la toate medicamentele eliberate pe reteta. Aici e conflictul meu cu distribuitorii si cu importatorii de medicamente.   


a— Asadar, domnule ministru, sunteti decis sa duceti la capat acest portofoliu...
Cred ca merit acest lucru, pentru ca sunt cinstit si corect. Nu am duminici libere si, culmea, i-am pus si pe cei din minister la lucru. Mai mult, nu am nimic de impartit cu sistemul sanitar. Ci cu cetatenii tarii.



PREMIERA. Pentru prima data, Romania va respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), privitor la procentul populatiei care trebuie vaccinata pentru a reduce cat mai mult riscul unei epidemii de gripa. Astfel, potrivit ministrului Nicolaescu, vor fi achizitionate aproximativ 3 milioane de doze pentru a asigura vaccinarea gratuita a 15% dintre romani. OMS recomanda vaccinarea gratuita a 15%-20% din populatia unei tari.

RENUNTARE. Ministrul Eugen Nicolaescu a renuntat sa mai desfiinteze oncologia medicala. Mai mult, a modificat comisia de oncologie a Ministerului Sanatatii Publice, structurand-o in trei subcomisii: oncologie medicala, oncologie chirurgicala si radioterapie. Din lista neagra a specialitatilor medicale vizate pana nu de mult cu desfiintarea nu a mai ramas decat medicina sportiva si ortopedia pediatrica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.