Nici o inchisoare sau centru de acest tip nu va mai putea fi numit „lagar polonez".

Reunit miercuri in Noua Zeelanda, la Christchurch, pentru a stabili lista obiectivelor care urmeaza sa fie incluse in patrimoniul mondial, Comitetul UNESCO a decis sa modifice numele oficial al lagarului de la Auschwitz, simbol al Holocaustului. La cererea expresa a Poloniei, numele oficial al lagarului va fi de acum inainte „Lagarul de concentrare si exterminare nazisto-german de la Auschwitz-Birkenau (1940-1945)". Astfel, lagarul de la Auschwitz-Birkenau si alte inchisori de acest tip aparute in Polonia in tipul ocupatiei nazisto-germane (1939-1945) nu vor mai putea fi numite in presa „lagare poloneze".

„Decizia UNESCO este o victorie a adevarului istoric asupra minciunii", a spus ministrul polonez al Culturii si Patrimoniului, Kazimierz Ujazdowski. Guvernul de la Varsovia a cerut UNESCO, in martie 2006, sa schimbe numele lagarului aflat pe lista Patrimoniului mondial unde figura cu numele de „Lagarul de concentrare de la Auschwitz". Tot miercuri, UNESCO a decis includerea in lista Patrimoniului mondial a trei noi locuri naturale: padurile umede din Atsinanana (Madagascar), zona carstica din China de Sud si Insula vulcanica Jeju, Coreea de Sud.

Comitetul pentru Patrimoniul Mondial UNESCO a decis sa includa pe lista si Opera din Sydney. Lista Patrimoniului mondial numara 830 de situri din 139 de tari. Cu toate acestea, o importanta capitala o au siturile de patrimoniu care se afla in pericol. Pina la sfirsitul reuniunii de anul acesta, de pe 2 iulie, Comitetul va alege din peste 45 de locuri naturale si cladiri, provenind din 39 de tari, obiective care urmeaza sa fie incluse in Patrimoniul mondial. Cu toate astea, o importanta capitala o au siturile de patrimoniu aflate in pericol. Printre cele mai amenintate se numara Turnul Londrei, Dresda si Machu Pichu.