Rasvan Popescu a fost desemnat ieri presedinte al Consiliului National al Audiovizualului de catre membrii CNA, cu 6 voturi "pentru" si 4 "impotriva". Sedinta in cadrul careia CNA si-a desemnat noul presedinte s-a desfasurat cu usile inchise si a dur

Rasvan Popescu a fost desemnat ieri presedinte al Consiliului National al Audiovizualului de catre membrii CNA, cu 6 voturi "pentru" si 4 "impotriva". Sedinta in cadrul careia CNA si-a desemnat noul presedinte s-a desfasurat cu usile inchise si a durat circa 35 de minute. Au existat doua runde de votare, la prima a fost egalitate, 5 voturi "pentru" si 5 "impotriva", iar la a doua au fost 6 voturi "pentru" si 4 "impotriva".
"Au fost alegeri absolut democratice, am castigat cu votul majoritatii, au fost sase pentru, patru impotriva mea, eu sper ca, in timp, si cei care au votat impotriva sa ajunga la concluzia ca se poate conta pe mine. Am prezentat un proiect de presedinte colegial in interiorul institutiei, care propune un proiect de reforma. (...) Cred ca fiecare isi va gasi locul si rostul in acest Consiliu, care va fi mult mai colegial si care va promova initiativele fiecaruia", a declarat Rasvan Popescu imediat dupa vot.

Noua directiva media

El a precizat ca in aceasta toamna va exista un nou proiect al audiovizualului care sa fie adaptat noii directive media ce se pregateste la Buxelles. "Aceasta se afla in faza de proiect politic si probabil ca in toamna va deveni un act obligatoriu si pentru noi si va trebui sa adaptam si legea noastra, si legislatia secundara, si Codul audiovizual la noua directiva, care aduce vesti bune pentru televiziuni", a mai spus Rasvan Popescu.
El a mentionat ca nu va raspunde intrebarilor presei decat dupa ce va fi validat in Parlament. La sedinta au participat 10 membri ai Consiliului: Attila Gasparik, Constantin Dutu, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Radu Teodorel, Gelu Trandafir, Cristina Trepcea, Emanuel Valeriu si Grigore Zanc. A lipsit un singur membru, reprezentantul PSD, care a trecut miercuri prin Parlament, Ioan Carmazan.
CNA a incercat si miercuri sa-si aleaga noul presedinte, insa, in urma impotrivirii unor membri, s-a stabilit ca alegerile pentru un nou presedinte, in locul lui Ralu Filip, sa se faca mai tarziu. In plus, reprezentantul PSD in Consiliu, Valentin Nicolau, si-a dat demisia, spunand ca "nu poate face lucruri care nu-i stau in fire". PSD l-a inlocuit miercuri pe Nicolau cu regizorul Ioan Carmazan, care a fost validat de comisiile de cultura reunite. Miercuri, sedinta Parlamentului a fost amanata intreaga zi din cauza intarzierii desemnarii presedintelui CNA. Seara, Parlamentul nu a putut valida reprezentantii PD si ai Presedintiei in CA ale SRR si SRTV si nici numirea lui Alexandru Sassu in functia de presedinte-director general al TVR, din lipsa de cvorum. Potrivit unor surse parlamentare, PNL si PSD au negociat posturile de presedinte al SRTV, respectiv CNA, iar intarzierile au fost cauzate de neintelegeri intre cele doua partide.

A ajuns la CNA la propunerea Presedintiei

Rasvan Popescu este membru al CNA de aproape sapte ani, fiind numit in functie la 15 septembrie 2000, la propunerea Presedintiei. In 2006 a primit un nou mandat, de sase ani, fiind propus de Senat.
Nascut pe 31 mai 1962, Rasvan Popescu este casatorit si are un copil. A urmat cursurile Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti, in perioada 1982-1987, iar cinci ani mai tarziu a obtinut o diploma postuniveristara de jurnalism la California State University.
Rasvan Popescu a fost mai intai inginer geolog in bazinele miniere din Valea Jiului si din Valea Prahovei (1987 - 1990), activitatea in presa incepand-o in 1990, cand a devenit publicist comentator la saptamanalul "Expres", unde a lucrat pana in 1992. A fost timp de patru ani (pana in 1996) corespondentul Radio BBC, iar intre 1997 si 1998 a ocupat functia de redactor-sef la Televiziunea Romana si a coordonat emisiunea de dezbateri "Editie speciala". Popescu a activat, timp de circa doi ani, si in sfera politicului, mai intai prin functia de secretar de Stat, sef al Departamentului de Informatii Publice si purtator de cuvant al Guvernului (1998-1999), si apoi prin cea de consilier de Stat si purtator de cuvant al presedintelui Romaniei (1999-2000).
Rasvan Popescu este cunoscut si ca autor al mai multor volume: "Subomul", povestiri, Editura Expres, 1991; "Omul cu cioc si gheare", roman, Editura Olimp, 1994; "Prea tarziu", Editura Humanitas, 1996; "Purtatorul de Cuvant" (jurnal), Editura Universalia, 2002; "Femeia visurilor ", roman, Editura Du Style, 2004; "Niste ciori vopsite-n rosu", publicistica, Editura Humanitas, 2006 -, precum si ca scenarist pentru cateva filme - "Prea tarziu", dupa romanul cu acelasi nume, regia Lucian Pintilie (care semneaza si in calitate de coscenarist); "Terminus paradis ", un film al carui scenariu a fost semnat in colaborare cu Radu Aldulescu, regia Lucian Pintilie, si care a obtinut Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul International de la Venetia; "Razboi in bucatarie", dupa o povestire din volumul de debut, "Subomul", film de televiziune, distins cu bursa pentru scenariu la Festivalul International de la Geneva, regia Marcus Barna; "Faimosul Paparazzo", dupa romanul "Omul cu cioc si gheare", in regia lui Nicolae Margineanu; "Noro" (2003), in regia lui Radu Gabrea, film ce a obtinut Premiul Special al UCIN pentru interpretarea rolului principal; "Femeia visurilor", (2005) film artistic in regia lui Dan Pita, premiul UCIN pentru imagine si scenografie.
Rasvan Popescu este si membru al Uniunii Scriitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.