Stropi de ploaie peste sedinta CSAT. Cind esti providential, iti ies toate. Chiar si daca nu-ti convine.

Parca altfel aratau lucrurile anii trecuti, cind il chema Basescu la raport pe Tariceanu sa-l ciufuleasca. Intotdeauna, cu o zi inaintea premierului, presedintele incalta cizmele. Bine-i statea pe apa! Pe uscat, pozele nu prea ies. Motivul este simplu: intotdeauna un cadru cu inundatii este mai bun decit unul cu seceta. Mai dramatic.

Joi, Tariceanu la CSAT, cu listuta. „Ce-ai facut, coane, ca e chestie de securitate nationala?". „Iti zic, daca vrei, dar sa stii ca nu poti sa ajuti cu nimic. Ploaia nu vine la comanda". „Ei, nu, vrei sa vezi ca vine?" Si a venit.

Este marca lui Basescu. Intotdeauna a obtinut ce a vrut, oricit de putin plauzibil parea. De data asta, nu-l avantajeaza. In mod cinic, sa dezbati seceta intr-o zi innorata da prost. Pentru ca politica populara se face pe termen scurt si foarte scurt. Toti stiu asta, fara sa fie neaparat rau intentionati. Si se comporta in consecinta. Fac comitete de urgenta, comisii, consilii, spun ca „se ocupa". Se lauda ca s-au gindit din timp. Sau acuza ca altii nu au facut destul. Vorbele nu conteaza foarte mult in punctajul general, dar e important sa spui cite ceva la momentul oportun. Totusi, nimeni nu va reusi sa puncteze decisiv.

O lista interminabila cu masuri, dezbatute, criticate, prevazute din timp si puse sau nu in aplicare nu face cit un colt de fotografie, cu un virf de cizma ajuns primul la locul faptei. Iar daca tocmai a venit un pic de racoare, pe putini ii mai intereseaza daca vor avea sau nu ce sa bea la toamna. Mai mult, daca initiativa presedintelui chiar misca niste lucruri, beneficiarii ei nu vor mai ajunge sa realizeze acest lucru.

Pe scurt, timpul mai redus de expunere al lui Basescu se traduce in mai multa umbra si racoare pentru purtatorul de stampila. Apare aici un conflict ireconciliabil intre el si popor. Da, Basescu este omul in stare sa le rezolve pe toate. Insa, daca le rezolva, devine el insusi inutil. Tariceanu s-a prins si incearca sa-i grabeasca acest tip de sfirsit. Dar va accepta presedintele sa se sinucida politic pentru ca noi sa traim bine?