Momentan, discutiile „atirna" de sumele cu care ar fi subventionat telefonul la vinzare si de un volum garantat de vinzari cerut de Apple.

Vodafone se afla in negocieri cu Apple pentru a lansa in Europa cel mai asteptat telefon mobil din lume, iPhone, conform revistei olandeze „Bright", citata de Reuters. Negocierile depind, in mare masura, de sumele cu care ar urma sa fie subventionat telefonul si de volumul garantiilor oferite de Vodafone. Apple a cerut, conform revistei „Bright", un volum garantat de vinzari pentru iPhone, iar Vodafone nu doreste sa ofere aceasta garantie. De asemenea, Vodafone ar dori sa aiba o mai mare libertate asupra subventionarii telefonului si nu ar vrea ca Apple sa aiba control asupra pretului de vinzare a acestuia.

Compania Vodafone a fost, de mult timp, in atentia analistilor pietei de telecomunicatii, care o „dadeau" drept partener evident pentru Apple, in ceea ce priveste aducerea iPhone in Europa. Deutsche Telekom a fost mentionata, de asemenea, drept posibil competitor.

„Bright" mai spune ca si compania Orange, detinuta de France Telecom,s-a aflat in competitie pentru a aduce iPhone in Europa, dar ca Apple ar avea o preferinta pentru Vodafone. Contactate de Cotidianul, companiile Vodafone si Orange au refuzat sa comenteze pe tema iPhone.

iPhone se lanseaza oficial pe piata americana astazi, cu AT&T drept operator mobil exclusiv. Presa internationala a prezentat planul de tarifare anuntat de Apple si AT&T, axat pe trei tipuri de abonamente: cel de 99,99 dolari, care are 1.350 de minute incluse, abonamentul de 79,99 dolari, cu 900 de minute, sau cel de 59,99 dolari, cu 450 de minute. Tarifele sint considerate destul de piperate, chiar daca acestea contin acces nelimitat la Internet si mesaje SMS gratuite. iPhone urmeaza sa coste 499 sau 599 de dolari, in functie de capacitatea de stocare (patru sau opt GB), iar analistii pietei au prognozat vinzari de 200.000 de exemplare in primele doua zile de la lansare. Cea mai pesimista estimare a unui analist este de 50.000 de unitati vindute in primele doua zile.