Copiii se stranguleaza pina isi pierd cunostinta, pentru amuzamentul celorlalti.

Un joc foarte periculos a devenit popular printre copiii din Franta: este vorba despre „jocul esarfei", „le jeu du foulard". Unul dintre copii isi tine respiratia, iar apoi se stranguleaza cu o esarfa sau cu un cordon, pina ce isi pierde cunostinta si intra in convulsii. Se pare ca ceilalti copii din grup gasesc aceste convulsii foarte amuzante.

Un studiu al institutului de sondare a opiniei publice Ipsos arata ca 1,5 milioane de francezi recunosc ca au incercat acest joc in copilarie.

Unii dintre copii, in special cei care au incercat aceasta experienta singuri, si-au pierdut viata. Exista mai multe ONG-uri infiintate de parintii copiilor morti in acest fel care incearca sa ii avertizeze pe ceilalti parinti sa isi fereasca copiii de astfel de jocuri: SOSBenjamin si APEAS sint doar doua dintre aceste organizatii. Parintii au reusit sa il alerteze si pe ministrul educatiei, Xavier Darcos, care a lansat o campanie de informare in scoli referitoare la pericolele acestui joc stupid.

Jocul nu este raspindit doar in Franta, arata „The Independent". Copii din SUA, Canada sau Germania incearca si ei aceasta experienta. In Statele Unite, de exemplu, din 1972 pina in prezent, 331 de copii au cazut victime, morti sau raminind cu sechele in urma acestui joc. Se pare ca doar 25% dintre parintii americani stiu in ce consta jocul, in timp ce 75% dintre copii spun ca sint familiarizati cu acest joc, conform Fundatiei care are drept obiect de studiu Comportamentele Periculoase ale Adolescentilor.