Toata lumea se asteapta ca, dupa aderare, clasa politica sa-si tureze motoarele la maximum pentru a proiecta viitorul Romaniei europene, inclusiv prin absorbtia fondurilor puse la dispozitie de UE.

In loc de aceasta, la o saptamina de la 1 ianuarie, a izbucnit scandalul „biletelul" neinchis pina astazi, desi s-au schimbat toate replicile posibile si am trecut printr-un referendum inutil. Ba chiar, dupa aceea, tensiunea a atins cote si mai mari, iar tara a devenit, vorba Adei Milea, un Absurdistan. O tara a absurdului public la instalarea caruia coopereaza toata lumea cu o frenezie demna de o cauza mai buna. Politicienii, mai intii, de la care aflam ca e mai bine sa cada motiunea de cenzura decit sa treaca - dl Boc dixit -, iar dupa ce a cazut, acestia descopera bucuria motiunilor simple, cite doua odata pe domeniu. PSD a votat Guvernul, dar il „comotioneaza", PD si PLD au fost la guvernare si procedeaza aidoma. Care e puterea, care opozitia, cine mai stie?

Si, daca politicienii au condus tara in acest bilci de final de epoca, te-ai fi asteptat ca macar intelectualii, formatorii de opinie etc. sa aiba mintea mai clara. Nebunia este ca, precum Cioran in „Schimbarea la fata...", ei sint destul de limpezi in partea critica, in punerea diagnosticului, dar fantasti in solutii. Asa este, acest sistem muribund e tinut artificial in viata. Asa este, raul se afla in Constitutie, cum semnalam si eu intr-un serial din ianuarie. Dar sa-ti legi sperantele de schimbare intr-un singur om, pe care l-ai sprijinit in campanie, e si nonintelectual, si nedemocratic. Presedintele si intelectualii? Imi suna suprarealist si revolut totodata. Iar deplasarea cu avionul special la Neptun n-a contribuit cu nimic la buna imagine a tuturora. Daca e vorba de o noua Constitutie - repet, necesara! - care sa fundamenteze alt sistem politic, aceasta nu poate fi propusa de o echipa fidela cuiva care e parte in actualul sistem. Si inca in colaborare cu PLD, partid vasal presedintelui. Nici o parte a sistemului nu e mai legitima decit alta. Iar gindul ca o Constitutie „pentru Basescu" va fi mai buna decit cea „pentru Iliescu" e aberant. O Constitutie se face pentru o tara, nu pentru un om. Si se face pentru o durata nedeterminata, nu pentru o jumatate de mandat ori un mandat si jumatate.

Liviu Antonesei este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi.