Romania nu se confrunta cu o criza a apei care sa impuna restrictii de consum, insa in septembrie ar putea interveni probleme la centrala de la Cernavoda in ceea ce priveste furnizarea energiei electrice. "Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda
Romania nu se confrunta cu o criza a apei care sa impuna restrictii de consum, insa in septembrie ar putea interveni probleme la centrala de la Cernavoda in ceea ce priveste furnizarea energiei electrice. "Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda ar putea avea probleme de functionare, in luna septembrie, din cauza debitului scazut al Dunarii", a afirmat ieri premierul Tariceanu, care i-a cerut ministrului Economiei si Finantelor sa ia masuri pentru a evita introducerea unor restrictii de furnizare a energiei. "Va avertizez ca Ministerul Mediului ne indica posibilitatea ca in luna septembrie, din cauza debitelor scazute pe Dunare, sa avem probleme cu racirea grupului unitatii numarul 1 de la Cernavoda si, in conditiile in care debitele vor fi scazute, si productia de energie electrica la Portile de Fier va scadea, trebuind, poate, sa fie oprita si Cernavoda", i-a spus Tariceanu ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Astazi insa, Tariceanu este asteptat in sedinta CSAT pentru a prezenta un raport complet al situatiei din tara cauzate de seceta. Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri premierului, printr-o scrisoare trimisa prin fax, sa ii aduca la cunostinta si masurile ce vor fi luate, intrucat prognoza pentru urmatoarele luni este "alarmanta". El a cerut Executivului o evaluare a rezervei strategice de apa, a suprafetelor agricole afectate, a sistemului de transporturi si a resurselor energetice. De asemenea, seful statului a subliniat ca motivele care l-au determinat sa ceara aceasta evaluare sunt legate de situatia grava de acum din tara, precum si de perspectiva, "mai ales ca prognozele pentru iulie si august sunt alarmante". Basescu a mentionat ca, in prezent, sunt "conditii de seceta extrema" in cinci judete: Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Vaslui. El a sustinut, de asemenea, ca, tinand seama de prognozele pentru lunile iulie si august, in septembrie, pe doua treimi din teritoriul national va fi seceta severa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.