Romania s-a confruntat, in ultimul interval de timp, cu doua situatii extreme: canicula si furtuni. Cel mai grav este ca vijeliile au dus la moartea unui om si au intrerupt alimentarea cu energie electrica a sute de localitati.
O persoan
Romania s-a confruntat, in ultimul interval de timp, cu doua situatii extreme: canicula si furtuni. Cel mai grav este ca vijeliile au dus la moartea unui om si au intrerupt alimentarea cu energie electrica a sute de localitati.
O persoana a murit, iar alte zece au fost ranite, dupa ce au fost lovite de crengi de copaci rupte de vant, in timpul furtunii puternice produse marti seara in municipiul Drobeta Turnu Severin, informeaza Mediafax. La Drobeta Turnu Severin, 11 persoane au fost lovite de copaci sau crengi care s-au prabusit pe strazi. Zece dintre acestea au fost ranite usor si nu au necesitat internarea, insa o persoana a murit la spital, la Craiova. Copacii cazuti au avariat 32 de autoturisme, iar furtuna a smuls acoperisurile de la mai multe case si blocuri.
In Bucuresti, trei copii si un adult au ajuns, marti seara, la spital cu rani produse in timpul furtunii, dar nu a fost necesara spitalizarea, ci doar administrarea unui tratament local.
La Mioveni, judetul Arges, s-au inregistrat cele mai multe masini avariate - aproximativ 40, la care se adauga si acoperisurile a peste 20 de case si blocuri. Peste 80.000 de persoane din Targoviste si din localitatile limitrofe au ramas fara apa in urma furtunii produse in noaptea de marti spre miercuri si care a intrerupt circuitul de energie electrica la sistemele de pompare a apei.
Chiar si circulatia feroviara, pe relatia Curtici-Bucuresti, a avut de suferit din cauza copacilor cazuti. Se asteapata ca si circulatia pe Dunare sa devina critica in urmatoarele doua saptamani, din cauza nivelului scazut al apelor.
"Nu suntem intr-o situatie tragica"
"Astazi nu ne aflam intr-o celula de criza, ci trebuie sa gestionam o situatie in care temperaturile depasesc limitele normale, iar din punctul de vedere al gestionarii resurselor de apa nu suntem intr-o situatie grava sau tragica", a declarat ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. In cadrul reuniunii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), seful Guvernului le-a cerut ministerelor implicate sa convinga asociatiile de agricultori sa incheie contracte pentru irigarea terenurilor, folosind subventiile guvernamentale, si sa elaboreze o strategie pe termen lung, cu termene pana la 20 de ani, pentru combaterea secetei. Tariceanu a atras atentia ca Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda ar putea avea probleme de functionare, in luna septembrie, din cauza debitului scazut al Dunarii.
De asemenea, Tariceanu a solicitat ca persoanele in varsta sa fie ajutate sa primeasca la domiciliu produsele alimentare necesare, fara a mai fi nevoite sa se deplaseze pe strada la temperaturi ridicate. Seful Guvernului l-a mai cerut autoritatilor sa colaboreze cu specialistii ONU pe problemele de desertificare si combatere a secetei, precum si o implicare mai eficienta a angajatilor Crucii Rosii in asistenta populatiei afectate de canicula.
Curent lipsa
Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in peste 400 de localitati din tara, copacii doborati de furtuna puternica scotand din functiune aproape 1.500 de posturi de transformare si peste o suta de linii telefonice, a informat, ieri, societatea Electrica. Cele mai afectate sunt judetele Dambovita, cu 120 de localitati, si Prahova, cu 114. Nici Capitala nu a scapat de avarii la sistemul de alimentare cu energie electrica. Marti seara, in cartierul Dr. Taberei s-a produs o avarie cauzata de defectarea mai multor cabluri de medie tensiune. Ieri a fost afectat centrul orasului, s-a produs o avarie, noua cabluri fiind defectate. Electrica Muntenia Sud considera ca defectiunea a fost generata de interventia neautorizata in galeria de cabluri. Dupa 18 ore de la producerea incidentelor, in unele zone din Bucuresti nu se reluase alimentarea cu energie.
Vara secetoasa
Romania se va confrunta cu un nou val canicular la jumatatea lunii iulie, cand sunt prognozate temperaturi de 40 de grade Celsius, a anuntat, ieri, la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
"Al doilea val de temperaturi extreme va fi la jumatatea lunii iulie, in intervalul 16 - 22 iulie, cand sunt prognozate temperaturi de 40 grade Celsius", a precizat Sandu. Potrivit directorului ANM, pentru inceputul lunii iulie sunt prognozate "precipitatii aproape de normal" pentru aceasta perioada.
"De la jumatatea lunii iulie, cantitatile de precipitatii se vor diminua. Lipsa de precipitatii va caracteriza si lunile august si septembrie, urmand ca situatia sa se normalizeze in luna octombrie, din punct de vedere al precipitatiilor", a mai spus Sandu. Canicula va avea efecte negative asupra culturilor agricole.
Potrivit ANM, vestul, centrul, sudul si sud-estul tarii vor fi zonele afectate de seceta, in lunile august si septembrie.
Premierul, chemat la raport in CSAT
Seful statului i-a solicitat ieri primului ministru sa prezinte in sedinta CSAT de astazi un raport cu efectele secetei si masurile luate de Guvern, precum si cu masurile planificate, tinand cont de faptul ca toate aceste probleme pot afecta siguranta nationala. Presedintele Basescu a punctat in scrisoarea adresata premierului subiectele pe care va trebui sa le prezinte Calin Popescu Tariceanu. "Ingrijorarea mea nu pleaca atat de la faptul ca suntem in fata unei realitati pe care o infruntam toti, ci seninatatea cu care lucrurile sunt tratate, spunandu-se adesea <<e seceta, nu putem aduce ploaia!>>. Nimeni nu se refera la adus ploaie, ci la efectele secetei care trebuie diminuate", se arata in scrisoare. Primul-ministru a declarat ca-l va informa pe presedintele Traian Basescu asupra masurilor pentru combaterea secetei, daca acesta doreste, adaugand ca nu stie daca seful statului are posibilitatea sa si ajute Guvernul in acest sens. (L.M., C.S., A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.