Un ministru care in 1989 era pionier si care acum, culmea, este (mai precis, se pretinde) liberal pune in Parlament problema libertatii de expresie.

Cotidianul lansa anul trecut o campanie mediatica sub genericul Generatia Expirata. Erau indicate false personalitati „care au produs in Romania handicap - social, cultural, politic". Antologia propusa viza, de regula, oameni in virsta, (de)formati in regimul comunist si care nu puteau iesi din cadrele mentale ale ideologiei comuniste.

In mod straniu, unele produse se pare ca expira chiar in timpul „procesului de productie". Este cazul, cred eu, al tinarului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. Am ramas stupefiat luni, cind Chiuariu s-a plins in fata deputatilor ca „Monica Macovei actioneaza impotriva intereselor Romaniei, vine cu rapoarte". In traducere libera, oricine exprima o opinie separata de cea a Ministerului Adevarului este automat „tradator". Inainte de 1989, o scrisoare trimisa la Europa Libera il putea costa pe expeditor o ancheta la Securitate. Am „progresat". Acum „expeditorul" este doar infierat cu „minie proletara". Un ministru care in 1989 era pionier, care acum, culmea, este (mai precis se pretinde) liberal, pune in Parlament problema libertatii de expresie. Atitudi-nea sa este, aparent, inexplicabila, intrucit respectiva lamentare in fata deputatilor nu produce consecinte juridice sau administrative. Spun aparent, intrucit Chiuariu a invatat lectia comunista a ascunderii gunoiului sub pres. Metoda pasarii responsabilitatilor spre vocile critice care „actioneaza impotriva interesului national". De data aceasta, miza o constituie propria responsabilitate pentru petele justitiei romanesti indicate in Raportul de tara. Raport in care sint amintite posibila ineficienta a Legii ANI in varianta promovata triumfalist de Chiuariu si decizia sa de a-l revoca din functie pe adjunctul DNA, Doru Tulus. Minis-trul si-a pregatit din timp tapul ispasi-tor: criticile UE ar fi rezultatul „rapoar-telor" Monicai Macovei, nu esecul sau in fruntea ministerului. Nici nu con-teaza ca Macovei a trimis acel raport la Bruxelles dupa ce Comisia Europeana isi formulase deja punctul de vedere, deci nu avea cum sa-l influenteze. „Acuzatia" trebuia lansata. Revin la Generatia Expirata in care l-am inclus pe Chiuariu. Una dintre trasaturile de caracter comune tuturor expiratilor este lasitatea. Intotdeauna altii sint responsabili pentru deficientele noastre, fie ca este vorba de conspiratii mondiale, fie ca sint „tradatori" din interior, fie, cel mai adesea, ambele variante, combinate. Metoda convinge insa din ce in ce mai putini romani. Timpul nu mai are rabdare.