SRI a refuzat sa raspunda Comisiei parlamentare de control daca telefoanele familiei lui Dan Voiculescu sunt ascultate la cererea DNA. Dezvaluirea ii apartine lui Radu Stroe, presedintele Comisiei pentru controlul SRI.

Senatorul PNL Radu S
SRI a refuzat sa raspunda Comisiei parlamentare de control daca telefoanele familiei lui Dan Voiculescu sunt ascultate la cererea DNA. Dezvaluirea ii apartine lui Radu Stroe, presedintele Comisiei pentru controlul SRI.

Senatorul PNL Radu Stroe a declarat in emisiunea "Vorbe grele cu Victor Ciutacu", difuzata la Antena 2, ca a solicitat o pozitie oficiala de la SRI in legatura cu acuzatiile aduse SRI de presedintele PC.


LIBER LA INSTANTA. Acesta a reclamat atat public (intr-o declaratie de presa), cat si printr-o scrisoare oficiala adresata Comisiei de control ca, la solicitarea procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, telefoanele lui personale si cele ale celor doua fete ale sale sunt ascultate. Raspunsul SRI a fost, conform spuselor lui Stroe, mai mult decat vag si a constat intr-o insiruire de acte normative si protocoale incheiate de SRI cu diverse alte institutii (inclusiv DNA) care guverneaza activitatea de ascultare a telefoanelor, dar fara nici o referire concreta la cazul semnalat de Dan Voiculescu. Ulterior, seful Comisiei SRI a precizat pentru Jurnalul National ca nici macar o audiere pe aceasta tema a directorului Serviciului, George Maior, nu a reusit sa ofere vreun raspuns. Aceasta stare de fapt a determinat Comisia SRI sa trimita o scrisoare catre liderul PC, in care parlamentarii si-au exprimat neputinta si l-au sfatuit pe Dan Voiculescu sa se adreseze instantei.


FARA URME. In aceeasi emisiune, Radu Stroe a mai dezvaluit ca la audierile-maraton de la Comisie pe tema biletelelor cu date despre unii judecatori ai Curtii Constitutionale disparute de la Florian Coldea, seful Arhivei SRI a recunoscut un fapt stupefiant. Nici atunci cand au fost solicitate datele (care au ajuns la Mircea Geoana si, ulterior, in media), nici atunci cand s-au transmis catre primul adjunct al SRI nu s-au respectat procedurile, lipsind orice confirmare scrisa a operatiunii. Intrebat cum se face ca in aceste conditii raportul Comisiei SRI (adoptat prin consens) exclude categoric ipoteza unui act de politie politica din partea prim-adjunctului directorului SRI, senatorul PNL a precizat ca, in lipsa unor probe concrete privind executarea unui ordin exterior institutiei, a primat principiul prezumtiei de nevinovatie.


Trimis la CSATBirourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ieri sa trimita Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) raportul Comisiei SRI privind cazul Coldea. Secretarul Camerei, Ioan Munteanu, a declarat ca s-a hotarat transmiterea raportului catre Consiliu, cu "rugamintea" de a tine cont de sugestiile Comisiei SRI in elaborarea legilor privind siguranta nationala. Comisia parlamentara privind controlul SRI a aprobat marti raportul in cazul Coldea, stabilind ca nu a fost vorba de politie politica. (Lavinia Dimancea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.