Canicula si seceta din ultima vreme nu puteau sa-i lase reci pe presedinte si premier, asa ca cei doi au mai incins un razboi politic. Pe seful statului il deranjeaza "seninatatea" guvernului in fata crizei, premierul intreaba "care-i criza?" si
Canicula si seceta din ultima vreme nu puteau sa-i lase reci pe presedinte si premier, asa ca cei doi au mai incins un razboi politic. Pe seful statului il deranjeaza "seninatatea" guvernului in fata crizei, premierul intreaba "care-i criza?" si spune ca guvernul isi face treaba.


Seful statului i-a cerut ieri premierului, printr-o scrisoare, sa prezinte in sedinta de maine a CSAT o evaluare a situatiei cauzate de seceta si s-a declarat ingrijorat de "seninatatea" pe care o afiseaza autoritatile, dupa principiul "Este seceta, nu putem aduce ploaia". Traian Basescu a declarat apoi ca a cerut sa afle de la Guvern: situatia debitelor de suprafata, situatia rezervei strategice de apa care "se afla sub pamant", situatia acumularilor de apa, situatia localitatilor cu deficit de apa si riscurile de deficit, situatia suprafetelor agricole afectate si perspectiva pana la toamna, impactul secetei din punct de vedere al resurselor energetice, situatia rezervelor de stat, efectele asupra sistemului national de transporturi, evaluarea riscurilor asupra sanatatii publice, evaluarea privind riscurile de incendii si analiza posibilitatilor de interventie din punct de vedere financiar. Precizand ca prognozele pentru lunile iulie si august sunt alarmante si ca sunt deja conditii de seceta in cinci judete, seful statului a catalogat drept "ridicole" masurile luate pana acum de Guvern, cum ar fi trimiterea de cisterne cu apa in localitatile afectate, pentru ca nu rezolva problema de fond. Presedintele a si dat indicatii guvernului: punerea in aplicare a planului de executie de foraje la medie si mare adancime pentru a accesa rezerva strategica de apa, realizarea unui program de exploatare a lacurilor, introducerea de restrictii in utilizarea apei din lacurile de acumulare pentru producerea energiei electrice.


NU E CRIZA. Premierul Tariceanu este insa de alta parere. "Nu suntem intr-o situatie de criza din cauza rezervelor de apa, iar superficialitatea cu care se discuta pe aceasta tema ma ingrijoreaza. In nici un bazin hidrografic nu este necesar sa fie aplicat un plan cu masuri de restrictie", a declarat premierul, invocand calculele Ministerului Mediului. Premierul a participat la sedinta Comitetului national pentru situatii de urgenta, la Ministerul Internelor, unde a sustinut ca il va informa pe presedinte, asa cum a cerut, dar ca nu stie cum ar putea acesta sa ajute Guvernul. "Mi-a transmis de la cabinet cineva ca a venit o solicitare in acest sens. Sigur ca daca presedintele doreste sa fie informat, cu toata placerea. Nu am nici un fel de rezerve in aceasta privinta. Daca poate sa ne si ajute... nu stiu daca are posibilitatea", a spus Tariceanu.


MASURI. Premierul a amintit ca Guvernul a aprobat masuri de combatere a secetei incepand cu luna ianuarie, prin suplimentarea fondurilor pentru irigatii, si i-a cerut ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, sa prezinte Guvernului in termen de o saptamana o strategie nationala cu masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru combaterea secetei si sa convinga asociatiile de agricultori sa incheie contracte de irigatii. "Este o seceta serioasa, care afecteaza agricultura, dar efectele sunt mult reduse daca se fac irigatii", a spus Tariceanu, aratand ca suprafata contractata pentru irigatii este de doar 200.000 de hectare, in conditiile in care Guvernul poate asigura subventii pentru irigarea a 700.000 de hectare. Intrebat daca seceta va conduce la cresteri de preturi pentru grau si alte produse agricole, premierul a aratat ca nu poate anticipa si ca expertii Ministerului Agriculturii evalueaza inca acest lucru. Ordinea de zi a CSAT, revazuta si adaugita
In comunicatul initial al Administratiei prezidentiale privind ordinea de zi a sedintei CSAT de astazi nu se facea nicio referire la evaluarea efectelor secetei si la discutarea masurilor ce trebuie luate, asa cum anuntase seful statului. Presedintia a revenit ulterior cu un nou comunicat, in care la primul punct al ordinii de zi a sedintei CSAT figureaza "prezentarea, de catre primul-ministru al Guvernului Romaniei, a unui raport referitor la efectele secetei, masurile luate si masurile planificate de Guvern pentru diminuarea consecintelor acesteia".Cernavoda, in dificultateIntr-un singur subiect s-au inteles premierul si presedintele: situatia centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda. Traian Basescu a avertizat ca exista "o ingrijorare la resursa de la Cernavoda din punct de vedere al resursei energetice", iar Tariceanu a recunoscut ca centrala ar putea avea probleme de functionare, in luna septembrie, din cauza debitului scazut al Dunarii. "Va avertizez ca Ministerul Mediului ne indica posibilitatea ca in luna septembrie, datorita debitelor scazute pe Dunare, sa avem probleme cu racirea grupului unitatii numarul 1 de la Cernavoda si in conditiile in care debitele vor fi scazute si productia de energie electrica la Portile de Fier va scadea, trebuind poate sa fie oprita si Cernavoda. Avem o problema de balanta energetica si va avertizez de pe acum sa luati toate masurile si sa va faceti calculele necesare, astfel incat sa nu riscam sa cadem dintr-una in alta, sa ne trezim cu restrictii de energie eletrica", i-a spus Tariceanu ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.



Cu trenul la 50o CO calatorie cu trenul pe canicula este o adevarata aventura. Nu numai calatorii sufera de cald, ci si mecanicii de locomotiva. Pe langa faptul ca in vagoane se inregistreaza cel putin 40oC-45oC, durata calatoriei este mult mai mare decat cea inscrisa pe bilet din cauza restrictiilor de viteza, care duc la intarzieri de circa 30 de minute. "Exceptie face ruta Bucuresti-Constanta, unde se si lucreaza la calea ferata, unde intarzierile depasesc 100 de minute", conform Ministerului Transporturilor.
 "Nu vor fi restrictii la apa"Seceta din Romania din ultima perioada nu ridica inca probleme. "Doua luni in mod sigur nu vor fi restrictii de vreun fel la consumul de apa. Avem 4,8 miliarde de metri cubi in amenajarile de apa pe care le gestionam noi si inca 3,1 miliarde de metri cubi in lacurile mici adiministrate de autoritatile locale, in conditiile in care, pentru iulie si august, avem nevoie de circa 2,4 miliarde de metri cubi in conditiile unui consum normal in intreaga tara", a declarat ieri directorul Administratiei Nationale «Apele Romane» (ANAR), Marius Postelnicescu. El a mai precizat ca exista inca destula apa chiar si pentru a iriga suprafete insemnate de teren si pentru a mai salva din culturile care "s-au dezvoltat, dar nu la parametrii lor normali". Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a anuntat chiar ca a identificat in Moldova si Dobrogea "zonele cele mai afectate de seceta din ultimele zile" circa 100 de locuri in care s-ar putea fora dupa apa din subteran pentru alimentarea comunitatilor "neglijente".

"Nu sunt probleme. Asta e concluzia noastra. Exceptie de la aceasta stare de lucruri fac zonele si comunitatile locale, care au neglijat problemele prognozate de noi inca de acum mai multe luni si nu s-au gandit sa-si pregateasca puturile, sa le adanceasca si sa gestioneze corect rezerva de apa", a conchis Postelnicescu. "Daca presedintele s-a refe-rit la situatia din agricultura, aici trebuie sa admitem ca seceta a cauzat probleme", a admis totusi Petre Stanciu, directorul INHGA, care a asigurat populatia ca, data fiind cantitatea de apa stocata in prezent in lacuri, nu exista inca motive de ingrijorare. (Gabriela Antoniu)



CONDITII INUMANE. Cea mai noua locomotiva are peste 26 de ani, iar 90% din cele 3.500 de vagoane de calatori au peste 20 de ani vechime, a declarat Alexandru Noaptes, director CFR Calatori. Mecanicii de locomotiva, cu exceptia celor care isi desfasoara activitatea pe Sageata albastra, stau in temperaturi de peste 50oC. "Daca afara sunt 40oC, la noi in cabina sunt peste 50oC. Nu avem termometru in cabina. Avem aparate de aer conditionat, deoarece locomotiva a fost reabilitata prin 2004, insa clima nu functioneaza. Mergem si noi cu geamul deschis pe temperaturile astea ridicate", a explicat Iulian Alexe, mecanic de locomotiva in depoul Bucuresti Calatori. Ca sa-si potoleasca setea, mecanicii de locomotiva primesc o sticla de 1,5 litri de apa minerala pentru un drum dus-intors, care poate dura si 16 ore. "Noi primim o sticla de 1,5 litri de apa, iar seful de tren primeste o sticla pentru 24 de ore", a spus Iulian Alexe. (Elena Stan)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.