Romania are unul dintre cele mai mici grade de urbanizare din Europa, in conditiile in care anul 2008 va fi primul din istoria omenirii in care mai mult de jumatate din populatia globului (3,3 miliarde de oameni) va locui la oras, reiese din datele u
Romania are unul dintre cele mai mici grade de urbanizare din Europa, in conditiile in care anul 2008 va fi primul din istoria omenirii in care mai mult de jumatate din populatia globului (3,3 miliarde de oameni) va locui la oras, reiese din datele unui raport realizat de Fondul ONU pentru populatie (UNFPA) si prezentat, miercuri, la Bucuresti.


TaRANI. Populatia urbana a Romaniei reprezinta 55% din total, in conditiile in care in estul Europei (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria) acelasi indicator are o valoare medie de 68%. Singurele state europene care au un procent mai mare de populatie rurala sunt Albania si tarile din fostul spatiu iugoslav.
"Gradul de urbanizare se afla in stransa legatura cu valoarea produsului intern brut pe cap de locuitor. In Romania PIB/locuitor reprezinta 35% din media inregistrata in UE", a declarat prof. univ. dr. Dumitru Sandu, de la Universitatea Bucuresti, prezent la conferinta de presa prilejuita de lansarea raportului.
El a adaugat ca in tara noastra exista 16 judete care au un grad de urbanizare redus (mai mic de 45%), nominalizand Giurgiu (31%), Dambovita (31%) si Teleorman (34%). Cel mai mare grad de urbanizare se intalneste in Hunedoara (77%), Brasov (75%), Constanta (71%) si Sibiu (68%).


INAPOI LA SAT. Dumitru Sandu a atras atentia asupra faptului ca in perioada 1997-2005 Romania s-a confruntat cu o "ciudatenie" in fenomenul tranzitiei urbane, in acest interval inregistrandu-se mai ales plecari de la oras la sat. Acest "fenomen de revenire", care este un indicator al saraciei si al somajului urban ridicate, a inregistrat cele mai mari valori in Botosani. In acelasi interval a scazut mult si numarul navetistilor (de la 1,5 milioane in 1990, la 600.000 in 2000). Perioada respectiva s-a caracterizat, de asemenea, prin plecari masive in strainatate, recorduri in acest sens inregistrand judetul Vrancea.
Anul 1997 a fost un an crucial in istoria sociala a Romaniei, prin faptul ca migratia oras-sat a devenit dominanta in fluxurile de migratie interna. Dupa decenii in sir, oamenii nu mai pleaca mai ales de la sat la oras, ci de la oras la sat.


TRANZITIE. Din punct de vedere social, tranzitia romaneasca postcomunista pare sa se fi incheiat abia in 2005-2006. Anul 2006 este primul in care se revine la situatia normala in care cei mai multi migranti nu pleaca de la oras la sat, ci pe alta directie, de la oras la oras. Cu toate acestea, migratia oras-sat ramane a doua ca pondere (28 la suta din totalul celor care aleg sa se mute). Efectele acestei migratii se reflecta in procentul ridicat al mortalitatii infantile, care in 2006 era de 16 la mia de copii pana la un an, in timp ce in Europa de Est media este de 14 la mie, iar in Europa de Nord de cinci la mie.


URBANIZARE. La nivel mondial, urbanizarea este unul dintre cei mai importanti factori de dezvoltare, a carui evolutie ascendenta este pregnanta nu atat in tarile dezvoltate, cat mai ales in cele in curs de dezvoltare, considera Stela Serghiuta, coordonator de programe la UNFPA. Ea a adaugat ca urbanizarea capata amploare mai ales in orasele mici, care au nevoie de sustinere pentru a face fata acestui fenomen, deoarece, potrivit studiilor, saracia se dezvolta mai rapid in mediul urban decat in cel rural.


Printre concluziile raportului se numara ideea potrivit careia oprirea migratiei de la sate la orase nu este una dintre cele mai inspirate masuri in vederea imbunatatirii nivelului de trai din mediul urban. in acest sens, studiul arata ca mult mai indicate ar fi: strategiile pe termen lung pentru utilizarea spatiului urban, furnizarea de locuinte sociale si sustinerea ONG-urilor care se ocupa de situatia populatiei sarace din mediul urban.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.