Administratorul special al RAFO SA Onesti, firma IVG Investment & Management BV, reprezentata de belgianul André Leonard Paul Geens (foto), propune actionarilor companiei renuntarea la penalitatile de 145 de miliarde de lei (4,47 milio
Administratorul special al RAFO SA Onesti, firma IVG Investment & Management BV, reprezentata de belgianul André Leonard Paul Geens (foto), propune actionarilor companiei renuntarea la penalitatile de 145 de miliarde de lei (4,47 milioane de euro) facturate de RAFO catre fosta VGB Impex SRL, actuala BKP Trading Impex SRL. Suma a fost facturata de fostul manager general al RAFO Marin Anton in perioada septembrie-decembrie 2005. Aceasta decizie se va discuta la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor (AGA) Extraordinara care a fost convocata la 17 iulie. Actionarii vor dezbate tot atunci si rectificarea raportului inventarierii anuale pentru 2006. De asemenea, vor supune aprobarii AGA si raportul administratorului special IVG Investment & Management BV din perioada 27 noiembrie 2006-17 iulie 2007, precum si situatiile financiare provizorii intocmite de acesta pentru perioada 1 ianuarie-17 iulie 2007.


MOTIVUL? Incercarea noastra de a afla care sunt motivele pentru care o firma poate renunta dintr-o trasatura de condei la o suma atat de importanta s-a lovit de usi inchise. Nu pentru ca oamenii n-ar fi vrut sa vorbeasca, ci pentru ca nu stiau mai nimic. Primul abordat a fost administratorul judiciar Florin Dragomir.

"Eu nu stiu exact care au fost motivele pentru care conducerea RAFO propune acest lucru. In calitate de administrator judiciar imi voi spune opinia abia dupa ce voi vedea raportul auditorului si punctul de vedere al compartimentului juridic", a spus laconic administratorul numit de instanta la RAFO.


Surse din apropierea conducerii RAFO ne-au spus, neoficial, ca managerul RAFO isi motiveaza cererea de renuntare la acesti bani pentru ca penalitatile ar fi fost facturate in conditiile in care relatiile comerciale s-au derulat corect, cu plata la timp. Fostul manager al RAFO, Marin Anton, sustine insa ca este greu de crezut ca s-ar fi putut calcula penalitati contractuale timp de cateva luni daca platile s-ar fi facut in termen. "Au fost zeci de contracte la care am perceput penalitati contractuale pentru ca nu se achitau in termen sumele datorate noua. Nu-mi amintesc de unul specific, legat de VGB Impex, dar pot sa afirm cu mana pe inima ca toate penalitatile au fost calculate legal si contractual, pentru ca nu se platea ceva la timp, deci inclusiv aceasta penalitate a fost perceputa pe baza unui contract", a declarat fostul manager general al RAFO. In adunarea generala se va mai discuta incetarea acordului cu administratorul special la finele lunii noiembrie a acestui an, restituirea garantiei de 100.000 de euro, depusa de administrator, si numirea unuia nou. RAFO era detinuta de firma Balkan Petroleum Ltd, care a fost cumparata de Calder-A, la sfarsitul lunii noiembrie 2006. Actionarii firmei Calder-A sunt Iakov Goldovskiy cu o participatie de 80% si Todor Batkov, care detine 20%. Recent, in structura actionariatului au aparut modificari, in sensul ca Balkan Petroleum apartine in totalitate unei firme austriece, Mouvi Holding AG. Conform documentelor de la Registrul Comertului, Mouvi Holding este reprezentata de Gvido Senkans, Uri Bider, Ron Bider si Igor Dalichuk.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.