Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe tinarul Victor Faur, acuzat de acces ilegal in sisteme informatice.

Aradeanul Victor Faur este acuzat ca ar fi accesat ilegal, in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006, sistemele informatice ale agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC), US Department of Navy (Marina Militara) si US Department of Energy (Ministerul Energiei american). Potrivit procurorilor DIICOT, el ar fi folosit nume de utilizatori si parolele unor angajati din aceste institutii ori legaturile securizate ale acestor servere in retea. Americanii au descoperit insa frauda si au alertat autoritatile romane. La sesizarea FBI, procurorii romani au mers cu mandat la RDS si au obtinut de la firma de cablu acceptul de a-i monitoriza IP-ul computerului trei luni. Asa l-au depistat pe un chat, laudindu-se cu voiajul pe site-urile americane. L-au pus oficial sub ancheta. La 31 noiembrie 2006, in „Los Angeles Times" a aparut o stire despre cum „un barbat de 26 de ani din Romania, Victor Faur, a atacat 150 de servere ale NASA, ministerului energiei si ale marinei". Prima pierdere pentru Faur a fost o slujba la IBM. Compania ii oferise un post, dar a renuntat la angajarea sa, din momentul in care a izbucnit scandalul.

Anchetatorii sustin ca, odata intrat in sistemul informatic vizat, Faur descarca pe acesta aplicatii software pe care ulterior le-a instalat si le-a configurat pentru crearea unor canale de comunicare tip IRC (Internet Relay Chat) ori pentru obtinerea drepturilor de acces, mai departe, in alte sisteme informatice din retea. Concret, el a imprastiat pe chat informatii despre modul in care se poate patrunde in serverele accesate de el. Ca atare, el ar fi modificat datele informatice care constituie structura de directoare, fisiere etc. a sistemului de operare.

NASA si Departamentul Energiei s-au constituit parti civile in proces si solicita daune materiale, prima de 1.571.265 de dolari, iar a doua de 66.637,30 dolari. Pina acum, Departamentul Marinei Statelor Unite nu s-a constituit parte civila, dar, prin documentele transmise anchetatorilor romani, marina a aratat ca paguba provocata de accesarea neautorizata, modificarea datelor informatice si perturbarea activitatii echipamentelor sale se ridica la 40.850 de dolari. Contactat de Cotidianul, Victor Faur nu s-a aratat impresionat de sumele solicitate de americani. „Ei pot sa-mi ceara si un miliard daune, tot acolo e. Oricum, despre pagube nu poate fi vorba din moment ce nu s-au produs, din punctul meu de vedere", ne-a declarat Faur.

Aradeanul spune ca agentiile se considera prejudiciate pentru ca au trebuit sa reinstaleze datele pe care le-a vizitat. El considera ca americanii nu vor putea proba prejudiciul, intrucit nu a schimbat nimic in respectivele sisteme si nu a tras nici un folos material. El spune ca fapta sa a fost un simplu capriciu. In plus, „reinstalarea programelor intra in fisa postului pentru orice administrator de retea, asa ca nu vad ce prejudiciu le-as fi produs", a explicat Faur. Acesta va fi judecat la Arad in stare de libertate.