Lewis Hamilton are un debut fulminant in Formula 1. El este de fapt primul pilot din lume care a urcat pe podium la toate cursele la care a participat, fiind si cel mai tanar campion al acestui sport.
Insa succesul lui Hamilton este mult
Lewis Hamilton are un debut fulminant in Formula 1. El este de fapt primul pilot din lume care a urcat pe podium la toate cursele la care a participat, fiind si cel mai tanar campion al acestui sport.
Insa succesul lui Hamilton este mult mai mult decat o colectie de trofee. El marcheaza inceputul unei noi ere in Formula 1, unde talentul este combinat cu aplicatii ale stiintei de ultima generatie. De zeci de ani, in cazul curselor de masini, toata tehnologia s-a concentrat pe performantele bolizilor, dupa care, constructorii de masini alegeau un pilot care sperau ca-i va conduce spre victorie. McLaren insa a schimbat toate acestea, prin antrenamentele unice la care a fost supus copilul lor minune de doar 22 de ani. Hamilton a avut un regim unic la cartierul general McLaren, facand parte din aplicatii ale neurologiei si psihologiei.
Antrenamentele au fost conduse de catre dr. Kerry Spackman, neurologul nascut in Noua Zeelanda. Omul de stiinta a fost angajat de catre McLaren sa-l transforme pe pilotul englez foarte talentat intr-o "masinarie a victoriei".
O parte majora din antrenamentele conduse de dr. Spackman apartine simulatorilor computerizati, care-l expun pe Hamilton la toate situatiile unei curse: fiecare curba, fiecare intoarcere sau depasire sunt exersate pana ajung sa fie abordate din instinct. Pana acum, nu este nimic nou: NASA face acelasi lucru cu astronautii sai de mai bine de 40 de ani. Insa Spackman merge mult mai departe, aplicand experimente din neurologie si psihologie pentru a descoperi slabiciunile lui Hamilton in ceea ce priveste tehnica si concentrare. Dupa aceea, aceste puncte sunt incet, incet, remediate. Rezultatul: un pilot care combina talentul innascut cu concentrarea, agresiunea controlata si tehnici impecabile.
Exista insa voci care nu sunt de acord cu aceasta abordare, mai ales intr-un sport care odata era dominat doar de talente innascute ca Ayrton Senna si Alain Prost. Din pacate, odata ce McLaren a deschis aceasta portita, ceilalti nu au ce face decat sa-i urmeze.
Supercomputerul
Dr Kerry Spackman ii explica lui Hamilton cum opereaza creierul, comparandu-l cu un computer: "Nu am evoluat pentru a conduce o masina. Creierul nostru a evoluat de-a lungul a milioane de ani si, in unele domenii, este foarte sofisticat, iar in altele doar indeplineste anumite cerinte. In majoritatea sporturilor acum, sportivul isi solicita creierul pana aproape de limita. Astazi, in Formula 1, lucrurile se precipita si totul tine de secunde, asa incat uneori creierul <<nu poate tine pasul>>. Ideea este ca trebuie sa-i <<reconectam>> circuitele, sa acceleram anumite procese astfel incat sarcinile sa poata fi indeplinite cat mai bine. Transformam de fapt creierul dintr-un computer intr-un supercomputer, daca putem spune asa.
"Victoria sta de fapt in creier"
Omul de stiinta doreste ca pilotul sau, de 22 de ani, sa poata fi capabil sa stea calm si sa gandeasca analitic in acel mediu extrem de solicitant al unei curse de Formula 1. Se poate vedea astfel ca alegerile tactice pe care le face in timpul cursei demonstreaza un nivel extraordinar de concentrare si calm de care putini piloti dau dovada. "Motoarele sunt pornite, luminile rosii s-au aprins, toate masinile ambaleaza motoarele si se pregatesc sa tasneasca. La toate acestea se adauga si eventualitatea unor accidente teribile - cumulat, poti obtine o stare care te poate impietri de teama si excitare nervoasa. Insa nu este starea psihica de care ai nevoie ca pilot. Atunci trebuie sa reactionezi corect si inteligent, <<la rece>>. In astfel de situatii esti ca un luptator, ca un pilot de avion de razboi intr-o situatie limita: vine spre tine o racheta - daca nu reactionezi acum corect, nu mai exista maine. In loc de panica, si pierderea controlului, trebuie ca pilotul sa ramana calm si relaxat, in acest scop este antrenat. Astfel, se va antrena tot timpul, pana cand se obtine reactia dorita". Neurologul este de parere ca a fi pilot de curse este ca si cum ai fi urmarit de un tigru. "Iti este amenintata viata, te schimbi emotional, este foarte excitant si solicitant, intr-un mediu deloc obisnuit. Desi totul se precipita cu o viteza uluitoare, noi vrem ca pilotul sa fie ca un maestru al sahului, care sa fie tot timpul cu trei pasi inaintea celorlalti, fiind relaxat, calm si concentrat. Daca obtinem aceste stari, partea dreapta a creierului va putea actiona "nestingherita". Daca treptat iti incetinesti trupul, te relaxezi si respiri adanc, creierul primeste mesajul ca nu este nevoie sa intre intr-o stare de alerta, te va calma si vei putea lua deciziile corecte "la rece". Insa cheia succesului lui Hamilton nu sta in respiratii, ci in nenumaratele ore petrecute in fata simulatoarelor operate de dr. Spackman, in centrul tehnic al McLaren, care a costat peste un miliard de euro.
Dr. Spackman a fost initial matematician, apoi astrofizician, dupa care si-a luat diplomele in neurologie. Acum, el lucreaza cu atleti in diverse domenii, fiind de parere ca este la fel de important sa-ti antrenezi mintea ca si trupul.
Spackman a explicat ca Hamilton nu s-a nascut pur si simplu cu capacitatea de a fi foarte rapid, ci "are ce a avut si Michael Schumacher. Conteaza foarte mult cum invata ei si cum stiu sa-si imbunatateasca performantele. Schumacher <<simtea>> ce trebuie sa faca si invata din fiecare experienta, din fiecare zi. La fel este si cu Hamilton, care invata acum cum sa invete". Acelasi cercetator este de parere ca un pilot trebuie sa-si imbunatateasca si "muschii creierului", si anume capacitatea de memorare. "Memoria este un aspect critic in acest sport. Cand intra intr-o sicana, sa zicem, pilotul face o serie de lucruri, iar masina raspunde intr-o serie de feluri. Trebuie sa le tii minte pe toate, ca apoi sa le poti analiza si sa vezi ce este de facut si ce este de indreptat. Hamilton este foarte bine pregatit, intr-o situatie de urgenta de exemplu, el are acum cel putin 25 de solutii, spre deosebire de alti piloti, care rezolva <<din mers>> eventualele situatii limita care apar". El este de parere ca Hamilton are trupul unui atlet si ca foloseste o masina exceptionala, insa de fapt mintea sa castiga si urca pe podium de fiecare data. Si pentru ca in mintea sa este deja un campion, acum incearca sa transforme acest lucru in realitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.