Raport de tara - Comisia Europeana a prezentat ieri monitorizarea pentru Romania si Bulgaria  Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a prezentat ieri la Bruxelles raportul de tara pentru Romania si
Raport de tara - Comisia Europeana a prezentat ieri monitorizarea pentru Romania si Bulgaria  Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a prezentat ieri la Bruxelles raportul de tara pentru Romania si Bulgaria. Nu vom avea clauze de salvgardare activate, dar nici progrese nu prea sunt. Pe un ton general de insatisfactie si retinere, Executivul comunitar si-a prezentat ieri cele doua rapoarte de tara pentru proaspat intratele in clubul european: Romania si Bulgaria. Daca pentru Bulgaria raportul arata ca nu s-au facut progrese in combaterea infractionalitatii si violentei, nefiind loc pentru "indulgenta", dupa cum relateaza Reuters, in ceea ce priveste Romania, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a aratat ca Bucurestiul este apreciat datorita progreselor din reforma judiciara si progresele substantiale in privinta infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, relateaza Mediafax. "Progresele referitoare la actiunile judiciare privind coruptia la nivel inalt sunt insa insuficiente" pentru ambele tari, dupa cum a comentat in timpul prezentarii raportului comisarul Franco Frattini.  FARA PEDEPSE. Reprezentantii Comisiei sunt de parere ca este prea devreme sa se decida modalitati de sanctionare a celor doua state pentru moment. Cu toate acestea, Romania si Bulgaria vor ramane sub stricta monitorizare pentru inca un an, fiind cea mai dura procedura de observatie instituita de Comisie pentru valul de aderari de la 1 ianuarie 2007, neavand precedent, relateaza Mediafax. In decembrie, un nou raport va monitoriza capacitatile de absorbtie ale celor doua tari pentru fondurile destinate dezvoltarii in agricultura, se arata intr-un material Hotnews. In general, noteaza prestigiosul Financial Times, "limbajul Comisiei din rapoarte a fost moderat dupa o campanie dusa de comisarul Franco Frattini si comisarii bulgar si roman, Meglena Kuneva si Leonard Orban. Ei au sustinut ca o evaluare extrem de critica ar submina reformatorii din cele doua tari, care sunt confruntati cu coalitii instabile si cu coruptie la cel mai inalt nivel politic". Reactii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca "aprecierile Comisiei Europene formulate la adresa pedepselor aplicate de instantele romanesti in dosarele de mare coruptie infrang principiul independentei judecatorilor in solutionarea cauzelor". Reformarea hotararilor judecatoresti este posibila doar prin caile de atac "si nu prin formularea unor consideratii exhaustive de catre reprezentanti ai diferitelor autoritati". CSM a subliniat ca magistratii nu au tergiversat judecarea cauzelor de coruptie atunci cand au suspendat unele dosare si le-au trimis lor la Curtea Constitutionala, ci au respectat procedura. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a promis ca prin planul sau de actiune ce-l va prezenta Guvernului sa elimine din procedura posibilitatea suspendarii. (Violeta Fotache) Presa internationala despre raportul de tara al Romaniei: Voice of America:
"Uniunea Europeana a criticat cei mai noi membri, Bulgaria si Romania pentru ca nu au facut progrese suficiente in combaterea coruptiei si a crimei organizate, dar cele doua tari au scapat de sanctionari. Raportul UE pentru Romania a cerut progrese mai mari pentru combaterea coruptiei la nivel inalt si reformarea justitiei"

Le Figaro
"Membre ale Uniune de doar sase luni, Romania si Bulgaria au intrat deja in colimatorul Comisiei pentru bilantul lor slab in materie de combaterea crimei organizate si a coruptiei." Cotidianul francez scrie: "In Romania, cateva capete au cazut in luna iunie. Presedintele Traian Babescu (ortografia editiei de pe internet a cotidianului Le Figaro, n.r.) a suspendat din functie pe ministru Comunicatiilor, vizat de o ancheta penala"


Financial Times
"Bulgaria si Romania au fost avertizate minercuri de catre Bruxelles sa urgenteze lupta lor anti-coruptie, dar un raport critic a fost moderat in incercarea de a incuraja reformatorii din cele doua tari. Bruxelles-ul a dat inapoi din fata utilizarii sanctiunilor impotriva tarilor din balcani sI le-a oferit celor doua inca un an pentru a se conforma regulilor elementare ca membri ai Uniunii. Intre timp, milioane de ajutoare UE pentru agricultura si dezvoltare regionala vor merge catre aceasta zona"

EuObserver
"In conformitate cu raportul, Romania sI Bulgaria au demonstrat , iar Bruxelles-ul este in mod special deranjat de . Ultimele cazuri de inalta coruptie au fost suspendate in Romanie si au fost deferite Curtii Constitutionale invocand argumente speculative facute de aparare, in vdere ce, in general, condamnarile aplicate de instantele romanesti in aceste domenii - in medie doi ani - sunt considerate prea usoare"

Reuters
"Executivul Uniunii Europene a recurs la monitorizari ale vecinilor de la Marea Neagra avertizandu-i ca nu exista lor pentru complezenta, in ciuda unor progrese in vederea remedierii slabiciunilor din justitie si afaceri interne. Comisia a spus ca este prea devreme sa decida posibile sanctiuni sau sa inlature aceasta amenintare pentru cele doua state care au aderat la bloc in ianuarie".

The Times
"Atat Romania cat si Bulgaria au fost acceptate in Uniunea Europeana in ciuda problemelor grave din domeniul coruptiei, al criminalitatii organizate si al independentei justitiei. Chiar si in lipsa progreselor, Romania si Bulgaria nu vor fi supuse, cel mai probabil, unor sanctiuni financiare, urmand sa beneficieze in continuare de pe urma fondurilor generoase"





Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.