Cam la 5000 de metri inaltime. Singuri, intr-un avion de 100 de locuri, cei cinci au scris o pagina istorica din - credeam - uitata antologie "Omagiu Presedintelui".
Nu ma va convinge nimeni ca tocmai reporterita de la "Jurnalul national", ziar
Cam la 5000 de metri inaltime. Singuri, intr-un avion de 100 de locuri, cei cinci au scris o pagina istorica din - credeam - uitata antologie "Omagiu Presedintelui".
Nu ma va convinge nimeni ca tocmai reporterita de la "Jurnalul national", ziarul lui Felix, dusmanul de moarte al Cotroceniului, s-a aflat in poarta vilei de la Neptun a presedintelui si, tocmai cand trecea coloana de masini cu geamurile fumurii, intuitia i-a spus: "ma, fato, nu vezi ca spiritul se ridica deasupra materiei, ca trece elita romaneasca pe langa tine?". Traseul Bucuresti-Otopeni-Kogalniceanu-Neptun era, practic, imposibil de monitorizat chiar daca, la fata locului, ar fi fost cea mai teribila echipa de paparati de pe planeta. In aceste conditii, e greu de crezut ca informatia despre sosirea misteriosului "colet intelectual" a venit pe alta filiera decat cea pusa la cale de staff-ul prezidential. Dar de ce sa fi jucat Traian Basescu acest costisitor vodevil? Iata o intrebare la care, de doua saptamani, nimeni nu a incercat sa dea un raspuns, desi, in afara ilegalitatii cu care s-au cheltuit banii publici pentru acest transport, ar fi cateva lucruri de analizat.
In primul rand, se pare ca a sosit momentul achitarii notei de plata pentru sustinerea de la referendum si, cum era de asteptat, pusculita presedintelui a ramas cam goala. Dupa esecul numirii lui Traian Ungureanu ca ambasador, ciosvarta de la TVR, aruncata budistului Catalin Avramescu pare maximul de ciubuc pe care si-l mai poate permite acum dl. Basescu. Daca fata de Patapievici, Presedintia nu mai are vreo obligatie, cu Liiceanu si Plesu este o problema, caci lor nu li se poate da chiar orice, iar intr-o tabara adversa dl. Basescu nu si i-ar dori. Cum meniul prezidential acum e cam sarac, ramane plauzibila, oricat de ciudata ar parea, varianta unei strategii de compromitere a grupului elitist, prin aruncarea in gura opiniei publice (chemare la ordin, avion special etc.). In acest fel, dl. Basescu ii va pastra definitiv alaturi de domnia sa, caci, dupa un astfel de episod, in bratele cui mai pot ei gasi alean?
In al doilea rand, disproportia dintre marimea aeronavei si numarul pasagerilor este cel putin bizara. Cinci oameni se puteau deplasa cu doua-trei autoturisme de lux si, probabil, ar fi ajuns mai repede si mai comod decat pe traseul acesta aerian. E ceva necurat aici. Daca avea chef de o consultare pe marginea unei noi Republici, Traian Basescu ocupa locurile din avion cu 40-50 de prieteni politici si organiza o dezbatere care ar fi putut chiar sa trezeasca interesul societatii romanesti. Asa, insa, cinci mohicani intr-un avion urias pot, cel mult, sa trezeasca hohote de ras. Capcana in care s-au lasat atrasi le va marca nu numai viata, ci poate chiar destinul mai indepartat. Toate odele inaltate lui Ceausescu nu sunt decat mici gadilaturi la un picior de lemn, fata de slugarnicia celor cinci intelectuali, care, de acum, se pot lauda in veci ca au pus bazele unei noi grupari intelectuale: ROMAVIA. Si daca mai vor sa creada ca tinta circului lor aerian a fost, totusi, noua Republica, prietenul Berneanu le propune si un nume: CUMANITAS! Ca sa aiba si intemeietori la moda.
In al treilea rand, ce vor spune ceilalti intelectuali, care se vad acum inmatriculati intr-o elita second-hand, fara privilegiul de a zbura singuri printre nori? Domnule Noica, bine ca n-ati apucat sa vedeti timpurile astea...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.