In 2008 si 2009, cotatiile actiunilor ar putea fi afectate de posibilele iesiri de capital ale investitorilor de portofoliu. Investitia la bursa este strins legata si de deficitele in crestere ale Romaniei. Este vorba despre deficitul bugetar, comercial si de cont curent. „Situatia macroeconomica si implicit deficitul bugetar, comercial si de cont curent sint considerate in prezent tolerabile si de aceea ele nu au si probabil nici nu vor avea, pina la finele lui 2007, un impact direct asupra fluxurilor speculative de capitaluri straine, deci nu vor afecta bursa si piata valutara. Riscul potential exista insa si, daca evolutiile vor continua, atunci din 2008-2009 situatia ar putea sa devina intr-adevar problematica si vom avea iesiri de capitaluri speculative, ceea ce va afecta si bursa. Anul acesta insa si in prima parte a anului viitor putem inca sa ne bucuram de un mediu favorabil", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Preturile actiunilor de la BVB sint determinate, de regula, de actiunile investitorilor mari. Acestia din urma pot fi impartiti in doua mari categorii: investitorii strategici pe termen lung si foarte lung, care acumuleaza pachete semnificative de actiuni (de regula majoritare chiar) si se implica activ in gestionarea si dezvoltarea afacerii respective, si investitorii financiari, de portofoliu, speculativi, care isi plaseaza capitalurile pe termen scurt sau mediu in scopul de a obtine profituri din oscilatiile de pret.

Daca prima categorie de investitori are o mare inertie si, odata luata decizia de a patrunde pe o piata, este nevoie ca situatia sa se inrautateasca dramatic pe termen lung pentru a-i determina sa abandoneze proiectul respectiv, investitorii financiari sint mult mai mobili si mai sensibili la conjunctura de moment. Ca atare, pentru ei conteaza care este echilibrul imediat intre randamentul pe care estimeaza ca-l vor obtine si riscul pe termen scurt si mediu.

In determinarea riscului pe termen scurt si mediu, indicatorii macroeconomici de tip deficit bugetar, deficit comercial si deficit de cont curent conteaza destul de mult si, ca atare, daca situatia lor se inrautateste dincolo de un prag de toleranta admis, pot determina o reactie de marcare a profiturilor si retragere din tara respectiva pina la reechilibrarea situatiei.

Deficitul comercial si de cont curent pe care Romania le are in momentul de fata sint considerate de catre majoritatea agentiilor de rating drept tolerabile. Ceea ce ingrijoreaza la momentul actual este mai putin nivelul acestor deficite, ci mai mult dinamica lor. Ratele de crestere au fost destul de mari in prima parte a anului si, daca investitiile straine directe nu vor tine pasul, atunci e posibil ca in viitorul indepartat sa avem dificultati in sustinerea acestor deficite. Romanii vor continua sa consume din ce in ce mai mult, atit la nivel privat, cit si la nivel guvernamental. „De regula, deficitul bugetar se ajusteaza prin cursul valutar. Asa ca pe termen scurt au loc cresteri violente ale celor doua monede, euro si dolarul, in comparatie cu leul, ceea ce sperie de regula capitalurile speculative", ne mai anunta Iulian Panait.

Dupa primele patru luni ale acestui an, deficitul contului curent al balantei de plati (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta) s-a cifrat la 4,4 miliarde de euro, in crestere cu 78% fata de perioada similara a anului trecut. Deficitul comercial a fost de 4,52 miliarde de euro, in crestere cu 80%.