Ministerul Afacerilor Externe sustine ca ministrul Adrian Cioroianu nu a fost supus controlului de securitate nici la intrarea, nici la iesirea din Statele Unite ale Americii. Sursele ZIUA sustin in continuare ca acest control a avut loc. Publicam in
Ministerul Afacerilor Externe sustine ca ministrul Adrian Cioroianu nu a fost supus controlului de securitate nici la intrarea, nici la iesirea din Statele Unite ale Americii. Sursele ZIUA sustin in continuare ca acest control a avut loc. Publicam in randurile ce urmeaza un drept la replica sosit de la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu articolul "Ciorapeanu" aparut in data de 26 iunie 2007.
In legatura cu informatia conform careia ministrul Cioroianu a fost supus unui control strict la intrarea in SUA, Octavian Andronic a publicat pe 15 iunie 2007 in publicatia "Buna ziua Brasov" un articol in care afirma ca "La intrarea pe teritoriul Statelor Unite, ministrul de Externe a fost supus procedurilor standard pe care le aplica autoritatile de imigrare: si-a scos cureaua si s-a descaltat la controlul antitero, i-au fost luate amprentele si i s-a facut o fotografie digitala". Octavian Andronic ne-a precizat ca referitor la acest caz ca "De regula asa se procedeaza la controlul anti-tero. Si pe Geoana l-au descaltat, i s-a scos cureaua si i s-au luat amprentele cand era ministru de Externe". La randul sau, fostul premier Adrian Nastase a declarat pentru National TV ca amprentarea si fotografierea la prima intrare in Statele Unite ale Americii au devenit obligatorii. Solicitat luni sa ne ofere explicatii, purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, nu ni le-a putut oferi. (D.E.)
MAE dezminte
In virtutea dreptului la replica, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari referitoare la articolul "Ciorapeanu", publicat in editia din 26 iunie 2007 a cotidianului "Ziua", sub semnatura domnului George Damian, cu rugamintea de a fi publicate in conditii similare articolului mentionat, pentru corecta si deplina informare a opiniei publice:
Dincolo de aspectele protocolare, tinand de nivelul demnitarului care face obiectul articolului, premisa fundamentala a textului, potrivit careia tipul de control de securitate evocat (scoaterea curelei si a pantofilor etc.) se efectueaza la coborarea din avion, este falsa, deci acest tip de control nu putea avea loc la intrarea in SUA, la sosirea delegatiei romane. Dupa cum se cunoaste, acest tip de control se face la urcarea in avion. Daca, in general, la sosirea in SUA autoritatile de frontiera americane procedeaza la confirmarea identitatii (inclusiv fotografiere si amprentare), in acest caz, fiind o delegatie oficiala, ea a fost exceptata, din curtoazie, dupa cum se detaliaza mai jos. (...)
La sosirea in aeroportul Dulles din Washington, in cadrul vizitei intreprinse in Statele Unite ale Americii, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a fost intampinat in cladirea aeroportului, in zona de tranzit, de catre doamna Daniela Gitman, insarcinat cu afaceri a.i. al ambasadei si de catre domnul Gheorghe Predescu, consul general al Romaniei la Chicago, in baza aprobarii Departamentului de Stat american, prin Biroul sefului de Protocol/Diviziunea Vizite. Conform uzantelor, un ofiter de vama american a asistat delegatia romana in parcurgerea rapida a formalitatilor de sosire. Procedura este standard si se aplica tuturor misiunilor diplomatice acreditate la Washington.
Pentru formalitatile de sosire pe aeroportul Dulles, atat ministrul Cioroianu, cat si ceilalti membri ai delegatiei oficiale au beneficiat de proceduri speciale si rapide. Acestea au constat exclusiv in controlul documentelor de calatorie la un port special amenajat pentru delegatii oficiale si a fost efectuat in conformitate cu prevederile protocolului american aplicabil in cazul vizitelor efectuate de oficiali straini de rang inalt. (...)
Pentru formalitatile de plecare din SUA, autoritatile americane acorda, doar pentru demnitar, nu si pentru delegatia de insotire, scutirea de control de securitate si de control corporal al acestuia. Pentru derularea acestei proceduri, este strict necesara prezenta unui reprezentant al Protocolului Departamentului de Stat, care acorda demnitarului asistenta necesara pentru exceptarea sa de la control, in timp ce restul delegatiei parcurge procedurile standard (controlul documentelor si al bagajelor de mana, controlul corporal). Mentionam ca la parasirea teritoriului american, seful diplomatiei romane a beneficiat de asistenta de specialitate respectiva din partea Departamentului de Stat, in persoana ofiterului de protocol Michael A. Kelly.
Cu stima,
Ilie BANICA
Purtator de cuvant
Ambasada SUA sustine pozitia MAE
Ambasada Statelor Unite ale Americii a luat nota de articolul aparut astazi, 26 iunie, pe prima pagina a cotidianului Ziua, conform careia ministrul Afacerilor Externe al Romaniei nu a fost intampinat corespunzator functiei sale in cadrul recentei vizite in Statele Unite, la sosirea pe aeroport. Ambasada doreste sa sublinieze, in mod categoric, faptul ca afirmatiile din articol, conform carora ministrul a fost tratat necorespunzator la aeroport de catre oficiali americani, sunt in intregime false. Oficialii din cadrul aeroporturilor americane au obligatia de a-i trata cu curtoazie pe toti cei care viziteaza Statele Unite. In cazul delegatiilor oficiale straine, la punctele de intrare se utilizeaza proceduri speciale de accelerare a primirii acestora.
Geoana explica
"In mod normal, intr-o vizita oficiala, te preia protocolul, te trece prin filtru, dar nu este o verificare atat de riguroasa. Nu am vazut ca in vizite oficiale sa se procedeze atat de strict, pana la preluari de amprente. Ca americanii pot fi foarte stricti mai ales dupa 11 septembrie, asta e altceva si intr-adevar, daca vor, nu fac exceptii de la regula si te cauta si in incaltari." (R.A.)
Amprentare totala
Americanii isi vor spori din nou masurile de securitate la granite, cerand amprentarea la toate cele zece degete pentru strainii care intra in SUA, a anuntat un responsabil din domeniul securitatii. Numeroase scanere pentru amprente digitale de o mai buna calitate vor fi testate pe 10 aeroporturi americane, intre care John F. Kennedy din New York, O'Hare din Chicago si Dulles International din Washington, pentru a inlocui actualul sistem de control. Noul sistem va fi experimentat si in mai multe ambasade americane, printre care cea din Bruxelles. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.