Liderii UDMR simt pentru prima data serios in ultimii 17 ani, fiori reci pe spate. "Laleaua" nu mai acopera intreaga comunitate maghiara.
Tot mai multi dintre cei 1,6 milioane de maghiari care detin cetatenia romana au suspiciuni cu priv
Liderii UDMR simt pentru prima data serios in ultimii 17 ani, fiori reci pe spate. "Laleaua" nu mai acopera intreaga comunitate maghiara.
Tot mai multi dintre cei 1,6 milioane de maghiari care detin cetatenia romana au suspiciuni cu privire la reprezentativitatea Uniunii. Cauzele acestei caderi in dizgratie a celor care s-au constituit timp de 17 ani in "unica optiune politica partizana a maghiarilor din Romania" sunt multiple. Conflictele ce au mocnit in interiorul Uniunii. Intre "lupii tineri" - Zsolt Naghi, Kelemen Hunor, Laszlo Attila si dinozaurii formatiunii Verestoy, Borbely, Frunda, Marko. Conflictul "istoric" intre cele doua centre de comanda, Cluj si Tg-Mures. Diferentele de opinie in ceea ce privesc temele principale de interes ale maghiarimii, cum ar fi autonomia tinutului secuiesc, forma legii privind statutul minoritatilor, scindarea Babes-Bolyai, apartenenta euro-observatorilor UDMR, iar din toamna a euro-parlamentarilor la un grup sau altul din punct de vedere doctrinar.
Modul in care Uniunea a reusit sa sustina, sa apere si sa promoveze interesele maghiarimii. In afara problemelor de ordin intern si a celor de reprezentativitate partiala din cauza aparitiei unor alternative, in special UCM, maghiarimea din Romania este impartita si in exterior. Practic, in acest moment lupta de pe scena politica maghiara s-a transferat si in afara tarii. Stanga si dreapta, reprezentata de catre premierul Gyurcsany si liderul opozitiei, fostul premier Orban, se bat politic si in afara Ungariei. Socialistii aflati la putere au riscat chiar si un scandal diplomatic, criticand riscant cercetarea juridica a doi lideri UDMR marcanti, Verestoy si Nagy.
Acest fapt aduce a incercare disperata de a ajuta Uniunea sa-si recastige parte din "simpatiile pierdute" in cadrul maghiarimii, indepartata vizibil de politicile si liderii acesteia. Pe de alta parte, Orban si ai lui sprijina nu doar declarativ de ani buni, alternativa la UDMR, reprezentata de catre Uniunea Civica Maghiara(UCM) condusa de catre primarul de Odorhei, Szasz Jeno, Blocul Reformist a lui Toro Tibor si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) al fostului presedinte de onoare a UDMR, episcopul reformat Tokes si Szilaghy Zsolt. Candidatura sustinuta cu peste 165.000 de semnaturi a lui Tokes pentru europene in concurenta cu lista UDMR, Nagy-Winkler-Korody reprezinta prima scindare cu repercusiuni sigure pentru reprezentarea maghiarimii.
Lucrurile s-au complicat deja enorm pentru UDMR care este contestata de catre electorat deoarece in timp ce liderii s-au imbogatit peste noapte in urma pozitiilor de putere si influenta dobandite cu ajutorul UDMR, masa electorala nu a primit mai nimic in afara unor promisiuni neonorate. Desi se afla la putere, intr-o forma sau alta, de aproape 11 ani, UDMR nu a reusit sa impuna nici macar atragerea de fonduri pentru reabilitarea infrastructurii absolut dezastruoase din Covasna-Harghita-Mures. Liderilor UDMR li se reproseaza ca nu au facut mai nimic nici politic, dar nici administrativ si economic pentru zona unde traiesc cei mai multi maghiari. In acest moment, analizand plusurile reale de pe agenda maghiarimii, se poate afirma ca Uniunea nu a vandut decat iluzii.
Populatia maghiara a reactionat deja. La alegerile din 2004 maghiarii care actionau pana atunci in bloc, nu au mai respectat recomandarile. La referendumul din mai s-a intamplat la fel. UDMR este in cea mai grava criza de la infiintarea sa. Toate datele ne indeamna sa credem ca epoca UDMR a apus. Asta in cazul in care colegii liberali de guvernare nu vor impune "balonul de oxigen", numit prag electoral sau mai corect "plinta" de 2%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.