Privatizarea frauduloasa a celui mai mare IAS din Transilvania nu poate fi anulata din cauza unui document fabricat de fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Ministerului Internelor si Reformei Administratiei,
Privatizarea frauduloasa a celui mai mare IAS din Transilvania nu poate fi anulata din cauza unui document fabricat de fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Ministerului Internelor si Reformei Administratiei, Cristian David. Acesta a dispus un control care sa contrazica rapoartele corecte ale Ministerului Agriculturii si Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu.
Statul roman, reprezentat de Agentia pentru Domeniile Statului, a cerut in instanta, la sfarsitul anului 2006, anularea procesului de privatizare a unei importante parti din cel mai mare IAS din Transilvania, invocand mai multe nereguli si ilegalitati comise.
Concret, statul a solicitat anularea contractelor de vanzare de actiuni catre o societate care a pus mana pe peste 2000 de hectare ale fostului IAS Dealul Ocnei, devenit dupa 1990 SC Agromixta SA.
Asta dupa ce Directia Agricola Sibiu a constatat grave ilegalitati comise in timpul asa-zisei privatizari. Ministerul Agriculturii a deschis o actiune in acest sens la Tribunalul Bucuresti, procesul ajungand la al noualea termen, urmatoarea infatisare fiind programata pentru data de 28 iunie. Statul roman este insa foarte aproape de a pierde procesul din cauza unui document emis de Cristian David.
Mai multe firme apartinand unor investitori italieni dubiosi au luat in vizor suprafata de 2700 ha a celui mai mare IAS din Ardeal, care isi are dispuse terenurile intre poalele muntilor Fagaras si marginea sudica a municipiului Sibiu.
O zona ideala pentru construirea de complexuri turistice si cartiere rezidentiale, dar si pentru spatii comerciale si industriale. Firma SC Agriful SRL Sibiu a batut la usa Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si a reusit sa cumpere actiuni si terenuri agricole de la fostul IAS Dealul Ocnei.
ADS a oferit investitorilor straini de la Agriful o suprafata de 2159 ha si a incheiat procesul verbal de predare a terenului cu destinatie agricola, la data de 16 februarie 2004 (1120 ha teren arabil, 705 ha pasune, 183 ha fanete, 176 ha paduri si vegetatie forestiera, 18 ha drumuri etc.).
False investitii de 784.041 euro
Prin contractul de vanzare cumparare actiuni, italienii de la SC Agriful SRL se obligau fata de statul roman, "sa realizeze investitii pentru dezvoltarea exploatatiei in echivalentul in lei a 784.041 euro, (...) pentru cresterea fertilitatii solului si a productiei agricole, pentru lucrari de reinsamantare pasuni si fanete, pentru combaterea eroziunii solului, pentru reparatii si punere in functiune a sistemelor de desecare si drenaj, pentru reparatii si punere in functiune a sistemului de irigatii, pentru reparatii de intretinere a digurilor (...)". Actiunea de pacalire a statului roman avea sa fie constatata de autoritati dupa un an de zile. ADS s-a trezit cu sesizari in care se denunta nu numai faptul ca italienii de la Agriful SRL nu si-au respectat obligatiile asumate, dar si ca o parte din patrimoniul funciar al SC Agromixta SA a fost furat prin decopertare si excavare. De asemenea, ADS s-a trezit ca o alta parte a patrimoniului a fost subinchiriata sau chiar vanduta prin sistemul firmelor-suveica. De altfel, sesizata de Directia Agricola Sibiu, Agentia de Protectie a Mediului (APM) Sibiu a mers pe teren si a confirmat ca mai multe suprafete de teren arabil "au fost decopertate cu excavatorul". Inspectorii APM Sibiu au instiintat ADS ca "solul fertil, excavat pana la o adancime de doi metri, a fost incarcat in bascule de mare tonaj si transportat la SC Todini SRL".
Ignorarea autoritatilor de mediu
APM Sibiu, in pofida unor intimidari si presiuni locale, a fost prima institutie a statului care a constatat ilegalitatile comise in timpul privatizarii patrimoniului funciar al fostului IAS Dealul Ocnei, devenit dupa 1990 SC Agromixta SA. APM informa Ministerul Agriculturii, prin adresa oficiala, la data de 12 aprilie 2006, ca artizanii privatizarii nu au prezentat autoritatii de mediu "un plan din care sa reiasa care sunt obiectivele in care societatea (n.r. - Agriful) isi desfasoara activitatea si care sunt cele care se afla in conservare". Acest important document, emis de APM Sibiu, a fost depus de Ministerul Agriculturii la dosarul de la Tribunalul Bucuresti. In acelasi dosar, mai exista depus un document extrem de important, care dovedeste existenta sistemului de firme-suveica, folosit de SC Agriful SRL pentru a volatiliza suprafete de teren din patrimoniul statului.
Tun de 17 milioane de euro
ADS a dispus un control privind modul "de indeplinire a obligatiilor contractuale" de catre firmele care au pus mana pe IAS-ul de la Dealul Ocnei. "Reinsamantarea pasunilor", "dezvoltarea exploatatiei", "reparatii ale sistemului de irigatii", "intretinerea digurilor" au ramas doar povesti ale asa-zisilor investitori.
Practic, statul roman s-a trezit cu un patrimoniu funciar fraudat si cu investitii in protectia mediului care nu s-au mai realizat. Ministerul Agriculturii, prin "Directia executari contracte" si "Directia privatizare", a constatat, in urma verificarilor efectuate, ca "se impune masura rezilierii contractului incheiat intre ADS si SC Agriful". Ministerul Agriculturii a mai constatat ca "actiunile au fost vandute cu mult sub valoarea reala" si ca "la data controlului, SC Agriful SRL nu a facut dovada inregistrarii garantiei investitionale".
Disperati, asa-zisii investitori italieni au atacat in instanta masura rezilierii contractului, in aprilie 2006, dosarul aflandu-se pe rolul Tribunalului Bucuresti. Acestia au anuntat instanta ca, in timpul solutionarii cauzei, "nu este exclusa chiar si vanzarea unor active din patrimoniu in aceasta perioada". Fapt care s-a si petrecut, fara ca ADS, sub ministeriatele Flutur si Remes, sa ia vreo masura in 2006 si in 2007. Astazi, patrimoniul imobiliar, biologic si tehnologic al SC Agromixta Dealul Ocnei este jefuit aproape total. Sub masca privatizarii de catre SC Agriful SRL au disparut cladiri de ferme, utilaje agroindustriale, sute de vaci de lapte etc. Cele 2000 de ha de teren, acaparate prin privatizarea frauduloasa, pentru "dezvoltare agricola", sunt numai bune de "gazduit" fundatii pentru vile si cartiere rezidentiale.
SC Agriful SRL s-a pregatit sa vanda deja 17 ha pe care sustine ca le detine legal si ca le poate "comercializa" fara probleme pe piata funciara a Sibiului, unde un metru patrat din aceste pamanturi valoreaza intre 80 si 100 euro. Daca o astfel de tranzactie va avea loc, SC Agriful va incasa, dintr-un foc, in jur de 17 milioane de euro, desi a investit, in mod real, doar 150.000 euro, atunci cand a mimat privatizarea.
Contraraportul lui Cristian David
Pentru a face inoperanta masura rezilierii contractului de privatizare, SC Agriful a actionat pe doua fronturi. In instanta, in 2006, cand a cerut sa se constate ca nu a incalcat dispozitiile contractuale, si la Guvern, unde, in septembrie 2006, a depus un memoriu.
Italienii ii solicitau premierului si sefului Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Cristian David, sa constate ca decizia Ministerului Agriculturii, de reziliere a privatizarii, este "incorecta". Intre timp, avocatii Agriful au avut grija ca procesul de la Tribunalul Bucuresti sa fie tergiversat pana la finalizarea raportului de control al DCG.
Surprinzator, desi rapoartele ADS si ale Ministerului Agriculturii aratau clar ilegalitatile comise la privatizarea fostului IAS, Cristian David a dat unda verde doleantelor SC Agriful SRL Sibiu. Actualul ministru al Internelor a dispus ca directorul general al DCG, Mihaela Petrescu, sa intocmeasca un raport prin care sa combata continutul notei de control realizata de specilisti ai Ministerului Agriculturii, redactata in 2005, care a stat la baza deciziei de reziliere a contractului de privatizare. Astfel, liberalul David nu a tinut cont de realitatile din teren, si nici de inscrisurile si probatoriul privatizarii frauduloase. In raportul DCG s-a consemnat in final ca "in urma analizarii documentatiei prezentate (de SC Agriful SRL - n.r.), referitoare la modul de indeplinire a clauzei contractuale pentru obligatiile de mediu de catre SC Agriful SRL, s-a constatat ca nu au fost retinute incalcari ale prevederilor legale in domeniul protectiei mediului".
In data de 28 mai 2007, DCG a transmis avocatului SC Agriful SRL acest "contraraport", asteptat de asa-zisii investitori italieni ca pe un as in maneca. Documentul a fost imediat folosit de italieni pentru a influenta soarta unui proces in care tot o institutie guvernamentala, Ministerul Agriculturii, investigase si probase, in detaliu, fraudarea privatizarii. La termenul din 31 mai, acest document oficial al Guvernului Romaniei a fost depus de catre SC Agriful SRL la dosarul cauzei de la Tribunalul Bucuresti.
Remes isi protejeaza colegul
Pe 28 iunie, atunci cand va avea loc urmatorul termen din proces, instanta va avea pe masa un document cu un continut total opus celui emis de Ministerul Agriculturii. Un document emis sub supravegherea directa a liberalului David care astfel ii protejeaza pe asa-zisii investitori si devine complice la fraudarea statului.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, ar fi trebuit sa dispuna, imediat dupa termenul din 31 mai, atacarea "contraraportului David". Colegul de partid al lui Cristian David nu a facut insa acest lucru si nu a contestat deloc facatura actualului ministru al Internelor.
Precizam ca la ultimile opt termene ale procesului nici unul dintre investitorii italieni implicati in dosar nu a fost de gasit in sala de judecata, pentru a le cere puncte de vedere personale asupra acuzatiilor ce li se aduc.
Dosar ingropat la DNA
Societatea comerciala "Mani Paper", vecina de proprietate cu SC Agriful SRL, a atentionat instanta comerciala a TB ca "din activul societatii (a fostului IAS - n.r.), actionarul Agriful prin reprezentantii italieni instraineaza diverse supreafete de teren tot la societati unde ei sunt actionari, nerespectand clauzele contractuale". Astfel de date si de fapte ar fi trebuit sa fie cercetate si de DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia, al carui sef, procurorul Mugurel Pamfil, are in instrumentare dosarul privatizarii frauduloase "Agromixta-Agriful" inca din 13 ianuarie 2005. Solutionarea dosarului treneaza insa de doi ani si jumatate.
Interventiile comisarului european
Administratorul unei societati comerciale pagubita de Agriful sustine "ca doi italieni din grupul asa-zisilor investitori veniti la Sibiu pentru afaceri agricole sunt, de fapt, infractori, condamnati - unul pentru trafic de aur si altul pentru falsificare de valuta". "Am pregatit aceste probe si le voi prezenta instantei, in procesele pe care mi le-au intentat acesti interlopi cu activitate transfrontaliera, pentru a ma elimina din zona afacerilor lor. Nu am aflat inca daca acesti afaceristi cu caziere penale grele au legaturi cu mafia zisa italiana, dar stiu si pot sa probez ca lucreaza in caracatita de firme, cu tentacule lipite chiar in Guvernul Romaniei. Am mai aflat din sursele mele ca pentru ei ar fi intervenit la Guvern, in anul 2006, chiar comisarul UE Franco Frattini si reprezentanti ai Ambasadei Italiei la Bucuresti", ne-a declarat Marcel Andrei, administratorul SC Managro SRL, societate agroindustriala, al carei patrimoniu funciar este invecinat cu terenurile SC Agriful. Marcel Andrei sustine si ca terenurile societatii sale sunt "vanate" de Agriful.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.