Reglementarea UE privind noile tarife de roaming a intrat in vigoare in weekend, iar din august 2007 consumatorii vor beneficia de aceste reduceri.

Eurotarifele au fost introduse in toate cele 27 de state membre ale UE pentru a limita costurile la convorbirile roaming, aceste reduceri urmind sa intre in vigoare treptat, in urmatorii trei ani. Pentru a sustine competitia, legislatia UE va incuraja operatorii sa ofere tarife mai mici decit eurotarifele, astfel incit roamingul sa fie mai accesibil si mai ieftin pentru public. Eurotariful pe minut, incluzind TVA, inseamna: 0,49 euro in vara lui 2007, 0,46 euro pentru vara lui 2008 si 0,43 euro in vara lui 2009, pentru apelurile din strainatate acasa. Pentru apelurile primite in strainatate, tariful este de 0,24 euro in 2007, 0,22 euro in 2008 si 0,19 euro in 2009.

Incepind din 30 iunie, toti operatorii europeni de telefonie vor avea la dispozitie o luna pentru a oferi clientilor un eurotarif. Clientul are la dispozitie doua luni pentru a alege intre eurotariful respectiv sau alt plan de tarifare oferit de operator. Apoi, compania are la dispozitie maximum o luna pentru a activa eurotariful. In cazul in care clientul nu-si exprima nici o preferinta, intra automat in vigoare eurotariful. Clientii trebuie informati de fiecare data cind se schimba costurile roamingului. Asadar, cei care raspund rapid ofertei vor beneficia de noile tarife din august 2007. Schimbarea este gratuita pentru clienti, nu se percep taxe suplimentare.

Peste trei ani, UE va evalua efectele pe piata ale acestei reglementari - din punctul de vedere al competitiei si al protectiei consumatorului - si va decide daca strategia va continua sau nu.