Producatorul de ingrasaminte chimice Oltchim Ramnicu Valcea estimeaza ca pana la sfarsitul anului va prelua de la Petrom firma Petrochemicals Arges.
"Negocierile se vor finaliza in septembrie sau octombrie. Valoarea de cumparare urmeaza sa fie
Producatorul de ingrasaminte chimice Oltchim Ramnicu Valcea estimeaza ca pana la sfarsitul anului va prelua de la Petrom firma Petrochemicals Arges.
"Negocierile se vor finaliza in septembrie sau octombrie. Valoarea de cumparare urmeaza sa fie stabilita, si nu pot avansa nicio suma in acest moment", a declarat ieri, pentru Mediafax, directorul general al companiei, Constantin Roibu. El a precizat ca, in cazul in care Oltchim nu va reusi sa cumpere divizia de petrochimie a rafinariei Arpechim, va cauta alte solutii pentru asigurarea materiei prime. "Nu vom accepta in niciun caz un intermediar", a adaugat Roibu. Pana acum, Oltchim este singura firma care si-a exprimat interesul pentru Arpechim. Directorul combinatului chimic a anuntat, inca de la sfarsitul lunii mai, ca Oltchim este interesata sa cumpere rafinaria integral. In schimb, Petrom nu este dispus sa vanda rafinaria, ci doar activitatea de petrochimie.
Agentia Regionala de Protectie a Mediului Pitesti a suspendat la sfarsitul lunii mai autorizatia integrata de mediu a rafinariei Arpechim. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, daca in termen de sase luni combinatul nu isi va rezolva problemele de mediu, autorizatia de mediu va fi anulata.
Inchiderea rafinariei ar putea face victime si printre alte companii din industria chimica, printre cele mai afectate fiind Oltchim.
La momentul respectiv, Gheorghe Balint, directorul de productie al Oltchim, aprecia ca in cazul in care rafinaria Arpechim va fi inchisa, combinatul isi va inceta activitatea in proportie de 60-65% si va inregistra pierderi de 30 de milioane de euro pe luna. Petrom a infiintat in luna iunie firma Petrochemicals Arges, pentru a prelua activitatile de petrochimie de la rafinaria din Pitesti. Masura este parte a procesului de modernizare si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. Salariatii care opereaza instalatiile petrochimice vor fi transferati catre noua companie, impreuna cu unitatile mentionate. Anul trecut, volumul vanzarilor de produse petrochimice a fost de 393.300 tone, atat catre piata interna, cat si pe pietele internationale, in Turcia, Bulgaria, Ungaria, Polonia si Europa de Vest.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.