Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si presedintele Consiliului Federatiei Ruse, camera superioara a Parlamentului rus, Serghei Mironov, s-au ciocnit, ieri, pe tema posibilei amplasari a elementelor scutului american in Europa. Schimbul d
Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si presedintele Consiliului Federatiei Ruse, camera superioara a Parlamentului rus, Serghei Mironov, s-au ciocnit, ieri, pe tema posibilei amplasari a elementelor scutului american in Europa. Schimbul de replici este doar ultimul din sirul polemicilor pe care Rusia le-a avut in ultima vreme cu Occidentul, ca urmare a planurilor americane privind sistemul de aparare pe care intentioneaza sa il instaleze in Cehia si Polonia.
"Impotriva cui este indreptat acest plan" - s-a intrebat retoric Serghei Mironov, in timpul discutiilor avute la Sankt Petersburg cu secretarul general al NATO - "cand aceste rachete sunt la frontiere ruse este deja o realitate", a continuat oficialul rus, care a repus astfel pe tapet tamerile Moscovei privind intentia SUA de amplasa elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est. Jaap de Hoop Scheffer l-a contrazis imediat pe Mironov, reafirmand ca planul american nu reprezinta nici un pericol pentru Rusia. "Si chiar daca ar fi adevarat ca aceste rachete ar viza direct Rusia - desi nu cred ca este adevarat - dar chiar intr-o asemenea circumstanta, nu ar avea nici un efect asupra Rusiei", a spus secretarul general al Aliantei, luand apararea planului SUA. "Nu trebuie sa fii Einstein pentru a intelege ca zece interceptoare de racheta nu presupun nici o amenintare pentru Rusia si poporul rus", a spus Scheffer pentru postul de radio Ecoul Moscovei.
Scheffer a metionat ca si propunerea lansata recent de presedintele Vladimir Putin, privind folosirea, de catre americani, a unui radar comun in Azerbaidjan demonstreaza ca si Moscova vede inamici in unele state, cum ar fi Iranul. Scheffer a lansat Moscovei si o propunere: trimiterea unor experti in Polonia pentru a se asigura astfel personal ca interceptoarele SUA nu vor viza Rusia. Scheffer a spus ca intelege argumentul Moscovei potrivit caruia eventualele interceptoare din Polonia ar putea fi utilizate intr-un mod defectuos.
Oficialul NATO a mai apreciat ca un dialog intre SUA si Rusia cu privire la locatia propusa de Washington pentru amplasarea scutului american antiracheta este un lucru extrem de important care, de altfel va fi abordat de Putin si Bush cu ocazia intalnirii din 1-2 iulie. "Daca acest scenariu (privind scutul antiracheta) devine realitate, cooperarea Rusiei cu Alianta in cadrul TMD (Teatrul Apararii Antiracheta) va fi pusa sub semnul indoielii", a avertizat Mironov. Responsabilul rus a pus din nou pe tapet temerile Moscovei legate de "admiterea unor noi state in Alianta, in special a tarilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI)". "Suntem convinsi ca extinderea geografica a NATO nu are o justificare solida si nu are nici o legatura cu reformarea aliantei sau cu adoptarea de noi masuri menite sa consolideze securitatea europeana", a adaugat Mironov, dupa ce secretarul general al Aliantei afirma ca sustine aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO, iar Moscova ar putea fi avantajata de integrarea acestora prin atingerea unor standarde democratice inalte de catre aceste tari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.