Programul European de navigatie prin satelit (Galileo) ar trebui finantat in totalitate din bugetul Uniunii, au estimat la sfarsitul lunii iunie deputatii europeni, adoptand o rezolutie comuna privind finantarea Galileo. Dupa cum considera Parlamentu

Programul European de navigatie prin satelit (Galileo) ar trebui finantat in totalitate din bugetul Uniunii, au estimat la sfarsitul lunii iunie deputatii europeni, adoptand o rezolutie comuna privind finantarea Galileo. Dupa cum considera Parlamentul, Comisia Europeana ar trebui sa prezinte o propunere revizuita pentru un regulament de finantare a programului, care sa fie aprobata de Parlament si de Consiliu, prin co-decizie. Deputatii europeni se vor opune oricarei solutii care ar combina finantarea de la comunitate cu fonduri aditionale interguvernamentale.

Ce este Galileo?

Galileo este numele acordat sistemului european de navigatie prin satelit, la care Uniunea Europeana si Agentia Spatiala Europeana lucreaza din 2002. Acest sistem urmeaza sa fie pus in functiune in 2008. Este format din 30 de sateliti, care au inceput sa fie lansati din 2006, si din statii aflate la sol, prin care semnalele sunt transmise catre utilizatori.
Cu ajutorul Galileo, utilizatorii care au un receptor (de exemplu, telefonul mobil) pot sa-si stabileasca pozitia cu mai multa exactitate in timp real. Galileo are rolul de a asigura fluiditatea, eficacitatea si siguranta transporturilor in Europa (prin localizarea vehiculelor, controlarea vitezei, sisteme de orientare etc.). Avand functii multiple, va putea fi de folos si altor sectoare de activitate. Printre sectoarele care ar putea beneficia de functiile programului Galileo se numara: serviciile sociale (asistenta pentru persoanele cu dizabilitati si pentru persoanele in varsta), justitia si vamile (localizarea suspectilor, controale la frontiere), cautare si salvare (orientare pe mare si in munti) si agricultura (o mai mare precizie in gestionarea unor mari suprafete agricole).

O aplicatie complexa

In plus, va contribui la consolidarea identitatii stiintifice europene si la dezvoltarea independentei UE in domeniul pozitionarii satelitilor, considerat de importanta strategica. Astfel, Galileo este o veritabila alternativa la crearea unui monopol american, prin sistemul GPS. Va fi insa compatibil cu acesta, ca si cu sistemul de navigatie rus Glonass, fiind astfel o contributie la Sistemul Global de Navigatie prin Satelit (GNSS). Spre deosebire de sistemul american si de cel rus, Galileo a fost creat exclusiv in scopuri civile. La 1 ianuarie 2007, a devenit functionala Autoritatea Europeana de Supraveghere a GNSS, agentie comunitara care are rolul, intre altele, de a gestiona programul Galileo si fondurile destinate acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.