Cea mai mare banca din Romania ia in considerare aplicarea unor dobinzi diferentiate si in functie de criteriul zonei de provenienta.

Banca Comerciala Romana va lua in considerare aplicarea unor dobinzi diferite in functie de profilul de risc al solicitantului. „Probabil ca, potrivit principiului risc mai mare, costuri mai mari, vom aplica si noi dobinzi diferite in functie de profilul de risc al clientului", spune Dorin Cojocaru, directorul Directiei Credite Retail din cadrul bancii. Banca va lua in considerare atit veniturile solicitantului, cit si comportamentul de plata sau zona de provenienta a acestuia. In mod natural, daca solicitantul provine dintr-o zona a tarii cu venituri mai mici decit media nationala ar putea avea o dobinda mai mare si invers. BCR este prima banca din Romania care, potrivit propriilor norme avizate de Banca Nationala a Romaniei, va lua in considerare cheltuieli de subzistenta diferite, in functie de zona de rezidenta a solicitantului. „ Este normal ca unui solicitant din Tirgu-Jiu, de exemplu, sa ii luam in considerare cheltuieli de subzistenta mai mici decit unuia din Bucuresti. Acel solicitant are insa si venituri mai mici", spun reprezentantii bancii. Pentru calculul venitului net eligibil (venitul net al solicitantului minus cheltuielile de subzistenta), BCR se va uita la cosul minim de consum calculat de Institutul National de Statistica pentru fiecare zona a tarii. La o familie de trei persoane se vor lua in considerare cheltuieli de subzistenta de 220 de euro inmultite cu coeficientul fiecarei zone. In cazul Bucurestiului, coeficientul fiind 1,9 (venituri si cheltuieli peste media tarii), BCR va scadea din veniturile nete o suma de 244,2 euro.

O data cu aplicarea noilor norme, clientii BCR vor putea contracta credite imobiliare cu o rata lunara de pina la 65% din venitul net eligibil. Totodata, avansul variaza, in functie de profilul de risc, intre 0 si 25%. „La avans zero ne gindim de la caz la caz. Venitul nu este un factor foarte important. Poate nici nu vom acorda avans zero", spune Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvint al BCR. La un venit net eligibil pe familie de 2.000 de lei puteti obtine un credit de pina la 56.400 de euro, fata de 34.200 de euro cit era inainte. La 4.500 de lei puteti lua 134.300 de euro, fata de 77.200, in timp ce pentru un venit pe familie de 7.000 de lei, banca ofera pina la 214.000 de euro, anunta institutia.