Reuniune - Patrimoniul mondial se imbogateste  Orasul neozeelandez Christchurch gazduieste saptamana aceasta o reuniune a UNESCO unde se dezbate statutul actualelor locuri care fac parte din patrimoniul mondial si al unor potentiali "clie
Reuniune - Patrimoniul mondial se imbogateste  Orasul neozeelandez Christchurch gazduieste saptamana aceasta o reuniune a UNESCO unde se dezbate statutul actualelor locuri care fac parte din patrimoniul mondial si al unor potentiali "clienti" pentru acest statut.Din 1972, cand UNESCO a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume (prin "Conventia despre Protectia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural"), au fost adaugate pe aceasta lista nu mai putin de 830 de locuri din lumea-ntreaga. De fiecare data, experti din 39 de state membre ale organizatiei au vizitat si au analizat amanuntit fiecare loc in parte.  MANDRIA ROMANILOR. Romania detine sapte locuri inscrise in patrimoniul mondial - bisericile cu pictura murala din nordul Moldovei din prima jumatate a secolului al XVI-lea, bisericile de lemn din Maramures, Manastirea Hurezi, siturile satesti cu biserici fortificate din Transilvania, fortaretele dacice din Muntii Orastiei, centrul istoric al Sighisoarei si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. La selectia de anul acesta, Romania nu s-a inscris in "concurs". In schimb, UNESCO a primit oferte, intre altele, de la greci, care-si doresc ca Insula Corfu sa faca parte din patrimoniul mondial, de la sud-coreeni, care se mandresc cu Insula vulcanica Jeju, de la australieni, care vor sa scoata din anonimat sediul-scoica al Operei, de la sarbi, care vor sa arate lumii-ntregi situl roman de la Gamzigrad-Romuliana.  CANDIDATI. UNESCO are o misiune grea - cele 45 de locuri, care urmeaza sa fie analizate de experti, fiecare avand particularitatile lui demne de luat in seama. Membrii comisiei UNESCO urmeaza sa decida, intre altele, daca unul sau mai multe locuri aflate deja in patrimoniul mondial se afla in pericol, cum este cazul Insulelor Galapagos si al regiunii Machu Picchu din Peru - toate acestea fiind suprasolicitate de numarul urias de turisti. Si Turnul Londrei a fost luat in colimator, dupa ce englezii au anuntat ca vor ridica in apropiere un zgarie-nori de 310 metri. Orasul Dresda - adaugat anul trecut pe lista UNESCO - este si el amenintat, pentru ca autoritatile germane vor sa construiasca aici un pod cu design modern. La reuniunea din Noua Zeelanda se discuta, de asemenea, si despre statutul lucrarilor de excavare de langa Moscheea Al Aqsa din Ierusalim, informeaza BBC.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.