O schimbare abila a modului de impozitare a adus statului cistiguri duble din tranzactiile imobiliare. Statul a incasat, in primele cinci luni ale anului, 257,59 milioane de lei din impozitele pe vinzarile de case si terenuri ale persoanelor fizice, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita modificarii sistemului de impozitare a tranzactiilor imobiliare, de la 1 ianuarie 2007.

Potrivit datelor furnizate NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor, bugetul de stat si bugetele locale au incasat 257,59 milioane de lei in 2007 din impozitele pe tranzactiile imobiliare, fata de numai 123,44 milioane de lei, in perioada similara a anului trecut.

Acesta este rezultatul unei schimbari abile a legislatiei fiscale de catre fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

El are insa o alta explicatie. „Cred ca introducerea taxarii inverse in constructii a scos la suprafata o buna parte din piata imobiliara. Apoi, foarte multe cladiri se construiesc pe credite bancare. Si atunci, pentru a accesa imprumuturi cit mai mari, constructorii sint nevoiti sa declare valorile reale, care sint apoi impozitate. Si nu trebuie uitat nici boomul imobiliar", ne-a declarat Vladescu.

Doua elemente esentiale au fost modificate in impozitarea tranzactiilor imobiliare in 2007 fata de anul trecut. Unul dintre ele vizeaza taxarea valorii de vinzare a imobilului in locul profitului obtinut in urma vinzarii, respectiv a diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vinzare. Cel de-al doilea vizeaza impozitarea tuturor vinzarilor imobiliare, indiferent de perioada de detinere. In 2006, vinzarea imobilelor detinute peste trei ani era scutita de impozit.

Astfel, in 2006 au platit impozit doar persoanele care si-au instrainat casele dobindite incepind din 2003, iar cota de impozit a fost de 16% pe diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de vinzare.

Din acest an, Codul fiscal nu mai acorda scutirea de la impozitare in functie de perioada de detinere si stabileste un impozit pe valoarea de vinzare, in functie de suma si de vechimea imobilului. Impozitul pentru vinzarea caselor sau a terenurilor detinute de mai putin de trei ani este de 3% din valoarea de vinzare numai daca aceasta valoare nu depaseste 200.000 de lei. In caz contrar, impozitul este de 6.000 de lei, plus 2% din suma care depaseste 200.000 de lei.

Impozitul pentru vinzarea proprietatilor mai vechi de trei ani este de 2% din valoarea de vinzare, daca aceasta este pina in 200.000 de lei, si de 4.000 de lei, plus 1% din ceea ce depaseste 200.000 de lei.