Doua treimi din angajatii sistemului sanitar declara ca sunt tentati sa se angajeze in strainatate, potrivit studiului "Calitatea vietii profesionale a salariatilor din sistemul sanitar si tendinta de migratie pentru munca", realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara".
Principalul scop al studiului a fost evaluarea aprecierii actuale pe care o da personalul medical calitatii vietii sale profesionale. Potrivit datelor comunicate de initiatorii studiului, tendinta personalului sanitar este de a pleca la munca in strainatate, 64,9% dintre persoanele chestionate recunoscand ca o eventuala angajare in afara tarii, cu un salariu atractiv, ar fi greu de refuzat. In acelasi timp, 85,6% sustin ca au colegi plecati la munca in strainatate.
Potrivit studiului, angajatii apreciaza negativ starea sistemului sanitar, 45,35% dintre ei declarandu-se nemultumiti de rezultatele reformei sanitare iar 51,7% sunt doar in parte multumiti de aceste rezultate. De asemenea, 64% din personalul medical din Romania considera ca starea sistemului sanitar este neschimbata sau s-a inrautatit fata de acum cinci ani.
Principalele cauze ale problemelor sistemului sanitar sunt insuficienta fondurilor si proasta administrare a celor existente, 52% dintre respondenti indicand acest lucru, in timp ce 19% dintre ei considera ca amestecul politic in gestionarea sistemului reprezinta cauza majora a problemelor cu care se confrunta sistemul sanitar. (C.P.)