Medicii din spitalele poloneze incep luni cea de-a sasea saptamana de greva, pentru a obtine mariri salariale substantiale. Greva este declansata in prezent in aproape o jumatate dintre cele 608 spitale din tara, conform sindicatului national al medi
Medicii din spitalele poloneze incep luni cea de-a sasea saptamana de greva, pentru a obtine mariri salariale substantiale. Greva este declansata in prezent in aproape o jumatate dintre cele 608 spitale din tara, conform sindicatului national al medicilor OZZL. Doctorii grevisti asigura serviciile de urgenta, dar refuza sa completeze formulare administrative. Guvernul conservator refuza orice concesie, argumentand ca nu are bani, insa medicii intentioneaza sa lanseze, saptamana viitoare, o greva a foamei. Aproape 2000 de infirmiere au manifestat saptamana trecuta la Sofia, din aceleasi motive. Un medic polonez primeste in medie un salariu lunar de baza de 380 de euro net. In Bulgaria, acesta este si mai mic, circa 280 de euro. In Ungaria, venitul mediu net lunar, inclusiv prime si ore suplimentare, este de 420 de euro. Medicii din Slovacia au obtinut anul trecut mariri de 20 la suta, in urma unei greve care a durat doua luni. In Ungaria, uneori trebuie sa platesti pana la 1000 de euro mita pentru o operatie mai complexa. Pentru o nastere, trebuie achitati aproximativ 400 de euro. In Bulgaria se intampla adesea ca un medic sa refuze tratarea unui pacient care nu vrea sa plateasca o suma in numerar. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.