"Ostel" isi intoarce clientii cu catva timp inainte de 1989, epoca tapeturilor oribile, maro cu portocaliu, a mobilierului spartan si a portretelor membrilor Biroului Politic. Hotelul, deschis la Berlin in luna mai, ofera oaspetilor alegerea intre ma
"Ostel" isi intoarce clientii cu catva timp inainte de 1989, epoca tapeturilor oribile, maro cu portocaliu, a mobilierului spartan si a portretelor membrilor Biroului Politic. Hotelul, deschis la Berlin in luna mai, ofera oaspetilor alegerea intre mai multe tipuri de camere in stil comunist. Cea mai scumpa este <<Camera Stasi>>, iar cea mai ieftina <<Tabara de pionieri>>. Hotelul, dupa cum relateaza BBC, se afla intr-un cartier de blocuri - Plattenbauwohnung - format din cladiri de beton, care au devenit simbolul vietii in fostele state comuniste. La receptie se gasesc patru ceasuri de perete care arata ora Moscovei, Berlinului, Havanei si Beijingului. Aparitia acestui hotel a fost ideea a doi fosti artisti de circ est-germani, Daniel Helbig si Guido Sand. Conceptul lor de <<retro-sic>> continua valul de <<Ostalgie>> - nostalgia pentru unele aspecte ale vietii din fosta Germanie de est, exprimata in masinile Trabant si filmul de succes "Goodbye Lenin". Cei doi initiatori ai hotelului au reusit sa recupereze mobila din apartamente private si magazii prafuite ale vanzatorilor de mobila. In holul hotelului sunt expuse suveniruri est-germane, precum suporturi din plastic pentru oua, monezi din ciocolata ale marcii RDG si chiar... un rarisim sul de hartie igienica de pe vremea defunctei Germanii comuniste. Oaspetii nu pot scapa insa de privirea atenta a partidului, caci hotelul e plin de portrete ale fostilor lideri de partid si de stat, precum secretarul general Erich Honecker si premierul Horst Sindermann. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.