Canicula ce a pus stapanire pe Romania va atinge astazi un punct maxim. Potrivit unei noi avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), cotata cu cod portocaliu, temperatura va atinge valori intre 38 si 40 de grade Celsius la ami
Canicula ce a pus stapanire pe Romania va atinge astazi un punct maxim. Potrivit unei noi avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), cotata cu cod portocaliu, temperatura va atinge valori intre 38 si 40 de grade Celsius la amiaza. Zonele afectate sunt Bucuresti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi si Braila. Meteorologii mai avertizeaza ca din aceasta dupa-amiaza instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in regiunile vestice, nordice si centrale si se va manifesta prin furtuni, ploi torentiale insotite de grindina si descarcari electrice. Vestea buna este ca de joi este posibil sa avem temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, intre 20 si 28 de grade Celsius.

Caldura a facut deja un numar considerabil de victime. In intervalul 19-25 iunie, la nivelul intregii tari au fost inregistrate 27 de decese din cauza caniculei, dintre care ultimele doua cazuri au fost raportate ieri in Caras-Severin si Arad.

Seceta este un alt efect ireversibil al conditiilor meteo din ultima perioada, iar luna septembrie va fi cea mai afectata de acest fenomen. Necesarul de apa din sol nu va putea fi asigurat nici daca in lunile iulie-august vor cadea precipitatii in parametri normali, potrivit directorului ANM Ion Sandu.

 Comentariul specialistuluiCele mai ridicate temperaturi din Europa in ultima saptamana au fost in Peninsula Balcanica si tot acolo se vor mentine si astazi, dar si maine, insa pe un areal mai restrans. Codul portocaliu, ce vizeaza valori termice la amiaza intre 38 si 40 de grade, este folosit de ANM pentru a doua oara de cand se utilizeaza codurile de culori in tara noastra, prima data fiind pentru zilele de 19 si 20 august 2006, cand canicula punea stapanire pe aceleasi judete din sud-sud-estul Romaniei, ca acum. Schimbarea masei de aer foarte calde cu una mai rece va insemna intensificari de vant cu aspect de vijelie, ploi putine, dar o parte din ele cu caracter torential si caderi de grindina.
meteorolog Romica Jurca



Pe litoralAzi (marti): Vremea va fi calduroasa si in general frumoasa. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineata. Izolat spre sfarsitul intervalului se vor semnala averse insotite de descarcari electrice. Maxima: 28... 32°C, iar minima: 20... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 22... 23°C.

Maine (miercuri): Vremea va fi calduroasa si instabila. Cerul va fi noros si izolat vor fi averse. Maxima: 30... 34°C, iar minima: 22... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 23... 24°C.

Poimaine (joi): Vremea va fi calda si frumoasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab si moderat. Maxima: 28... 30°C, iar minima: 19... 21°C. Temperatura apei marii va fi de 21... 23°C.


La munteAzi (marti): Vremea va fi calduroasa. Instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, iar dupa-amiaza si noaptea vor fi innorari, local averse. Izolat va cadea grindina, iar cantitatile de apa vor depasi 25... 30 l/mp.

Maine (miercuri): Vremea va fi instabila si in racire. Cerul va fi temporar noros. Indeosebi ziua vor fi innorari, local averse, izolat va cadea grindina.

Poimaine (joi): Cerul va fi temporar noros si pe arii extinse vor fi averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.