Presedintele Romaniei l-a atacat pe omologul sau rus in cadrul Summitului de la Zagreb pe probleme de energie.

Seful statului roman a atras atentia ieri ca Romania va respinge ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica. Traian Basescu a facut aceste afirmatii in prezenta omologului sau rus, Vladimir Putin, la Summitul de la Zagreb consacrat energiei. Dupa cum a spus presedintele roman, se impune acceptarea ideii ca „energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica".

Basescu a mentionat totodata ca mesajul principal al interventiei sale se refera la faptul ca Romania considera ca solutia pentru zona Europei de Sud-Est este crearea unei piete integrate la nivel regional. In aceasta piata integrata, producatorii de energie vor putea sa actioneze conform principiilor liberei concurente, iar beneficiarii vor putea opta pentru cele mai bune servicii. Conform sefului statului, „Romania sprijina promovarea proiectelor de infrastructura destinate sa deschida noi rute de transport si sa contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare".

Securitatea energetica a regiunii, dar si a Europei in ansamblu „depind de modul in care statele din aceasta zona vor intelege sa promoveze cooperarea cu marii furnizori de energie in cadrul reglementat de normele liberei concurente", in opinia presedintelui.

Presedintele rus Vladimir Putin, sosit la summit cu o intirziere de peste o ora, a pledat pentru o mai mare incredere intre Moscova si tarile din Balcani in vederea unor proiecte energetice comune, relateaza AFP. „Sintem convinsi ca pentru aprofundarea contactelor noastre in sectorul energetic este necesara o mai mare incredere reciproca", a declarat el. Putin s-a referit si la semnarea, anuntata simbata la Roma, a unui acord intre compania italiana ENI si Gazprom pe tema construirii unei conducte de 900 de kilometri intre Rusia si Europa.

UE recurge la importuri pentru a acoperi mai mult de 40% din necesitatile sale in domeniul gazului natural si aproape jumatate din acest volum provine de la Rusia, in timp ce unele state din Europa depind total de gazul rusesc. Presedintii albanez, bosniac, bulgar, croat, macedonean, muntenegrean, roman, rus si sirb au participat la Summitul regional de la Zagreb pentru domeniul energetic. Lucrarile se vor incheia prin adoptarea „Declaratiei de la Zagreb".

Istoria unei relatii tensionate Atacurile presedintelui Basescu la adresa Rusiei au un istoric lung. In septembrie 2005, la San Francisco, Traian Basescu a comparat Marea Neagra cu un „lac rusesc" si a propus „interventia comunitatii internationale in conflictele inghetate din zona, inainte ca solutia sa ajunga una militara". Pe 25 ianuarie 2006 le spunea parlamentarilor rusi la Strasbourg ca „au stat 30 de ani in Romania". In februarie 2006, intr-un dialog televizat cu Washingtonul, Basescu a acuzat Rusia ca intretine „conflictele inghetate din tari precum Republica Moldova si Georgia". In iulie 2006 spunea ca „Gazprom e Armata Rosie". In noiembrie 2006, Basescu a explicat faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa iasa din dependenta sa de gazele rusesti. In urma cu o saptamina, la Baku, pleda pentru eliminarea discriminarilor practicate de Rusia in aprovizionarea cu energie.

Discursul presedintelui Traian Basescu la Summitul de la Zagreb, pe www.cotidianul.ro/select