Vladimir Putin cere tarilor sud-est-europene sa aiba incredere in Rusia. Traian Basescu ii raspunde, indirect: Romania nu va accepta niciodata utilizarea energiei ca instrument de presiune politica.
Afirmatiile de mai sus au fost facute ieri, la
Vladimir Putin cere tarilor sud-est-europene sa aiba incredere in Rusia. Traian Basescu ii raspunde, indirect: Romania nu va accepta niciodata utilizarea energiei ca instrument de presiune politica.
Afirmatiile de mai sus au fost facute ieri, la Zagreb, unde presedintii Romaniei si Rusiei au participat, alaturi de omologi din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia, la summitul energetic al tarilor din Europa de Sud-Est.
Ca invitat special, Putin si-a permis luxul sa intarzie. Cand conferinta a fost deschisa de croatul Stipe Mesici, avionul liderului rus inca nu aterizase. Dupa ce, in fine, si-a facut aparitia, exponentul titanului energetic din Est a pledat pentru "o mai mare incredere reciproca" intre Moscova si tarile din Balcani. Aceasta ar fi indispensabila "aprofundarii contactelor noastre in sectorul energetic", a spus Putin.
El a laudat grupul rus Gazprom, care nu doar furnizeaza gaze, dar participa si la construirea de infrastructuri. Ultimul exemplu in acest sens: semnarea la Roma a unui acord intre compania italiana ENI si Gazprom privind construirea unei conducte de 900 de kilometri intre Rusia si Europa. Conducta South Stream va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va ramifica in doua conducte, una spre Austria (trecand prin Romania si Ungaria), cealalta spre Grecia si sudul Italiei. Trei ani vor fi necesari pentru construirea gazoductului. Tot in vizorul Kremlinului se afla pomparea petrolului rusesc prin conducta Burgas-Alexandroupolis, si printr-o alta teava, Drujba, avand un terminal pe coasta adriatica a Croatiei.
In fata acestei expansiuni, Romania insista pentru o cooperare, inclusiv cu Rusia, reglementata de principiile liberei concurente. "Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica", a spus Basescu.

>> AMBITII MARI
Traian Basescu si Vladimir Putin isi vor intersecta si astazi drumurile, la Istanbul, unde se desfasoara Summitul Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN). O reuniune a marilor ambitii, ce coincide cu aniversarea a 15 ani de la infiintarea organizatiei. Potrivit presei turce, in centrul atentiei se va afla proiectul autostrazii Marii Negre, ce ar urma sa lege sapte tari - Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania si Bulgaria - pe o lungime de 7250 de kilometri. Un al doilea proiect vizeaza dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre, prin constructia de terminale Ro-Ro cu incarcare-descarcare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.