Chiar daca Romania a recunoscut prin presedintele Traian Basescu vanzarea de oameni in perioada comunista, dosarele operatiunilor speciale ale CIE-DIE sunt in continuare secret de stat, chiar seful statului spunand ca acestea ar trebuie sa ramana sub
Chiar daca Romania a recunoscut prin presedintele Traian Basescu vanzarea de oameni in perioada comunista, dosarele operatiunilor speciale ale CIE-DIE sunt in continuare secret de stat, chiar seful statului spunand ca acestea ar trebuie sa ramana sub cheie.


Asociatia svabilor banateni a organizat zilele trecute la Berlin, la sediul reprezentantei landului federal Saar, o conferinta pe tema "Vanzarea etnicilor germani din Romania in perioada comunista". Au fost facute marturii impresionante in prezenta atasatului de presa al Ambasadei Romaniei la Berlin, Michael Fermbach, care nu a scos insa nici un cuvant.
Dosarul vanzarii de nemti scoate la iveala multe detalii ale operatiunii de vanzare a svabilor si sasilor din Romania. Principale dezvaluiri au fost facute miercuri seara de jurnalistul Ernst Meinhardt de la postul de televiziune Deutsche Welle, care este si presedintele Asociatiei svabilor banateni din Berlin, cel care recent a facut un film-investigatie despre acest subiect transmis de canalul tv unde lucreaza.


"NU VORBITI". Cu acest prilej, organizatia svabilor banateni a vrut sa editeze un volum cu marturiile celor vanduti in perioada comunista. Acest lucru nu a fost insa posibil deoarece, afland de aceasta initiativa, majoritatea a refuzat sa isi faca publice marturiile dupa ce a primit amenintari din Romania. Declaratia-soc a fost facuta in exclusivitate pentru Jurnalul National de catre Ernst Meinhardt. "Sasii si svabii vanduti din Romania au fost si sunt amenintati de intermediarii romani implicati in afacere. Li s-a spus ca daca vor dezvalui ce sume au dat, ce anume au patimit si mai ales cui au dat, vor fi actionati in judecata pentru calomnie. Evident, acesti oameni nu au nici o dovada deoarece nu li s-au dat chitante cand si-au platit plecarea din Romania. Singura lor dovada este ca au ajuns in Germania Federala", ne-a precizat presedintele Asociatiei svabilor banateni din Berlin.


INTERMEDIARUL NICOLAE CAPRARU. La conferinta de la Berlin, o tanara care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, a prezentat public cazul familiei sale care a plecat din Romania platind 40.000 de marci unui intermediar cu numele de cod "Gradinaru" si care, de fapt, se numeste Nicolae Capraru. Suma de 40.000 de marci pentru patru persoane, doi maturi si doi minori. Tanara a spus ca familia sa a fost amenintata sa nu vorbeasca, sa nu spuna ce sume au dat si mai ales cui au dat. Totusi, ea a spus ca in afara celor 40.000, familia sa i-a mai platit lui Capraru inca 20.000 de lei in patru transe. "Mi-e frica sa spun si acum, la 20 de ani de atunci, ce s-a intamplat", a afirmat tanara in fata unei sali pline pana la refuz, in care se aflau sasi si svabi veniti chiar si de la 600 de kilometri departare, de la München sau Stuttgart.


AU INCEPUT IN 1954. Potrivit cercetarilor jurnalistului Ernst Meinhardt, numai in perioada 1967-1989 regimul ceausist din Romania a incasat din aceasta "afacere" cel putin un miliard de marci germane. Dosarele din arhivele germane cercetate de jurnalist indica sume diferite. Calculul efectuat de Meinhardt a luat in considerare sumele minime. Meinhardt a cercetat perioada 1967-1989. Studierea cazului la Arhiva Federala din Koblenz, cat si in arhiva Ministerului de Externe din Berlin dovedeste ca vanzarea germanilor a inceput cu mult inainte de 1967, atunci cand Romania si Germania au stabilit relatii diplomatice. "Cel mai vechi document, in care se vorbeste despre bani ceruti de Romania in schimbul repatrierii unor etnici germani dateaza din anul 1954", a declarat Meinhardt pentru Jurnalul National.


UNDE SUNT BANII? "Ceea ce mai trebuie clarificat ar fi: ce s-a intamplat cu banii transferati din Germania in Romania? Unde s-au dus sau unde au ramas? Aceasta problema trebuie, desigur, elucidata in primul rand in Romania", este de parere Meinhardt. El spune ca asa-numitii "intermediari" ai afacerii nu au existat numai in Romania, ci si in Germania. "Acest lucru l-au dovedit dosare din anul 1963, pe care le-am gasit in Arhiva Federala din Koblenz. Astfel, de pilda, doi germani domiciliati in München au sugerat etnicilor germani, originari din Romania si stabiliti deja in Germania ca pot facilita repatrierea rudelor lor din Romania, daca cei din Germania le platesc «intermediarilor», pentru fiecare persoana, suma de 1.600 marci. La aceasta suma se mai adauga o «taxa» de 25 marci, tot pentru fiecare persoana. Ei promiteau ca returneaza numai suma de 1.600 DM in cazul nerealizarii tranzactiei." Meinhardt spune ca nu se stie daca cei doi intermediari - unul originar din Banat, iar celalalt originar din Ardeal - au inapoiat intr-adevar banii cum promisesera celor de la care i-au primit. "Despre afacerea celor doi a aflat mai intai ministrul Justitiei al landului federal Hessen, iar apoi de la Wiesbaden a fost instiintat guvernul federal de la Bonn", spune jurnalistul de la Deutsche Welle.


JECMANITI. Meinhardt sustine ca, in perioada 1967-1989, Romania ceausista a incasat, din vanzarea etnicilor germani, peste un miliard de marci germane. Jurnalistul german spune ca aceasta suma nu este insa cea exacta, fondurile obtinute din aceasta afacere murdara fiind in realitate mult mai mari. El spune ca "ar mai trebui luate in considerare sumele pe care reprezentantele diplomatice romane din Germania le-au perceput de la etnicii germani pentru renuntarea la cetatenia romana. Potrivit zvonurilor, in anii a€™80 s-au perceput 880 de marci pentru fiecare persoana". De asemenea, mai spune Meinhardt, trebuie luata in calcul si mita care s-a platit, mai ales in anii a€™80, asa-numitilor intermediari din Romania. Este vorba despre acele persoane care pretindeau ca ar fi influente sau care intr-adevar erau influente si care promiteau ca in schimbul unei sume enorme de bani ar putea facilita aprobarea cererii de plecare din tara.


COSTUL UNEI FAMILII. "Cunosc un caz in care un svab banatean a platit unui «intermediar» cate 10.000 de marci pentru fiecare membru de familie", declara Ernst Neinhardt. El mai spune ca alte fonduri erau obtinute din santajarea celor care voiau sa plece. "Acelasi svab, despre care va vorbeam, dupa ce-l mituise deja pe «intermediarul sau», a mai fost silit de Securitatea timisoareana sa vanda «statului» casa si terenul aferent la un pret derizoriu: 65.000 lei."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.