Dupa luni de cosmar in care rareori si-au putut parasi casele, din cauza luptelor dintre gruparile Hamas si Fatah, o parte din romancele din Gaza si copiii lor au ajuns ieri-dimineata la Bucuresti, cu un avion inchiriat de Guvernul Romaniei. In aero
Dupa luni de cosmar in care rareori si-au putut parasi casele, din cauza luptelor dintre gruparile Hamas si Fatah, o parte din romancele din Gaza si copiii lor au ajuns ieri-dimineata la Bucuresti, cu un avion inchiriat de Guvernul Romaniei. In aeronava ar fi putut fi mult mai multi refugiati daca romanii din Gaza ar fi stiut ca acest zbor va fi gratuit. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat abia vineri dimineata ca Guvernul "ia in calcul" inchirierea unui charter pentru aducerea romancelor, despre care credea ca au trecut deja in Israel, cand ele erau inca in Gaza. Planul de iesire din Gaza a fost facut pentru 31 de romani, oameni care s-au inscris la Ambasada Romaniei de la Tel Aviv in ultimele saptamani. Grupul a aflat abia vineri dupa pranz ca va ajunge la Bucuresti gratuit.   SI-AU VANDUT TOT. Si asta dupa ce unele dintre romance si-au vandut tot sa poata pleca, iar o alta parte a renuntat la ideea de a mai parasi Gaza. "Uneori, viata unui om costa 380 de dolari", ne declara in urma cu cateva zile Adriana Sidam, una din femeile din grup, referin du-se la pretul biletului de avion de la Amman la Bucuresti. Cei care depusesera cerere pentru a parasi Gaza au aflat abia la mijlocul saptamanii trecute de la Ambasada de la Tel Aviv ca exista "ok-ul" pentru plecarea lor si ca trebuie sa se prezinte la punctul de trecere Erez cu un act care sa le dovedeasca originea romana, dar si cu banii pentru biletele de avion.   "Romania nu are nevoie de cersetori", a fost replica pe care a primit-o din partea reprezentantului ambasadei o romanca din grup care nu stia cum o sa se descurce, ca sa poata plati biletele de avion pentru ea si cei trei copii. "Daca stiam ca e gratuit, mai multe romance eram in acest avion. Mai sunt romance acolo care cer ajutorul, cred ca peste o suta de persoane", a declarat pentru Mediafax, la sosirea in Romania, una dintre repatriate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.