14 ore peste programul anuntat initial i-au fost necesare Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, pentru a-i convinge pe liderii tarilor UE sa ajunga la un compromis in privinta modificarilor ce vor fi aduse tratatului constitutional al UE. Finalul luc
14 ore peste programul anuntat initial i-au fost necesare Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, pentru a-i convinge pe liderii tarilor UE sa ajunga la un compromis in privinta modificarilor ce vor fi aduse tratatului constitutional al UE. Finalul lucrarilor Consiliului European de vara era programat pentru vineri, ora 13:00 (14:00 - ora Romaniei), dar s-a incheiat abia sambata, la ora 5:30, ora Romaniei. Noaptea negocierilor a fost obositoare nu numai pentru delegatiile oficiale, ci si pentru cei 2.500 de jurnalisti din toata Europa acreditati la Bruxelles, care si-au mai amagit somnul intinzandu-se pentru cateva minute direct pe podea sau pe mese. Delegatia de ziaristi romani, dintre care trei sferturi veniti cu presedintele Traian Basescu, iar un sfert cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a gasit o solutie mai ingenioasa: trei scaune aliniate au servit temporar de pat celor care n-au mai rezistat asteptarii. La ora 5 si jumatate dimineata, ora Romaniei, oficialii romani au venit la primele declaratii de presa. Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, s-au aliniat la masa de conferinta, toti trei cu ochii rosii de nesomn. Traian Basescu a prezentat rapid toate concluziile, nelasandu-i premierului mare lucru de spus, iar in momentul in care ministrul Cioroianu a incercat sa deschida gura pentru a adauga ceva, a incheiat brusc conferinta, spunand ca trebuie sa plece spre tara. Daca presedintele isi programase plecarea spre Romania imediat dupa finalul negocierilor, indiferent de ora, premierul spera la un pui de somn, dar s-a vazut nevoit sa renunte din lipsa de timp.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.