Moto: "Noi, cu muSchii ca otelul,/ Vom culege    muSeTelul" (din popor, cred)

Ciresele au valoare nutritiva dupa cum urmeaza. Provitamina A (buna la ochi), vitaminele K, B1, minerale, levuloza (zahar bun ch
Moto: "Noi, cu muSchii ca otelul,/ Vom culege    muSeTelul" (din popor, cred)

Ciresele au valoare nutritiva dupa cum urmeaza. Provitamina A (buna la ochi), vitaminele K, B1, minerale, levuloza (zahar bun chiar si pentru diabetici). Ceaiul din codite de cirese e energizant si...

... remineralizant. Uz extern: se mixeaza o mana de cirese si se aplica pe tenul uscat. Se lasa sa actioneze douazeci de minute. Se clateste cu apa minerala. Pofta buna!

Se ia scara, se urca pe scara, ce bine e sa muncesti in aer liber. Intr-o mana se agata o galeata de cinci litri. O alta mana este lasata intentionat libera. Se intinde mana libera si se apuca cireasa. Cireasa se rupe cu greu si apoi se arunca in galeata. Iupi. O cireasa intr-o galeata. Se intinde din nou mana dupa o noua cireasa, se apuca de codita si, energic, se rupe cireasa din codita si. In galeata sunt, iata, stimati agricultori, doua cirese chiar in acest moment. Trei. Ce bine e sa muncesti in aer liber. Ce bine e sa muncesti in aer liber. Bine e sa muncesti in aer liber. In aer liber e.  Liber in aer e.


DUPA O JUMAa€™ DE ORA. Se priveste trist in galeata. Nu vrea galeata asta sa se umple si punct. Nu vrea. Nea Nae zice ca. Doua puncte: "Vezi, mai Cataline, daca le-am stropit atata? S-au facut multe, ca niciodata". La care Cata raspunde ca. Doua puncte: "La anua€™ imi iau concediu si..." mai bombane ceva. Suntem intr-o curte imensa cu foarte multi ciresi care trebuie culesi in doua zile. Bine c-am venit si eu, ca altfel nu stiu ce faceau oamenii astia doar in doi.

Lua€™ Cata i s-a pus pata pe un anume cires si pana nu l-o culege el pe tot, el nu se duce la alt cires. Sta la ciresul ala si il tot culege, dar la el galeata se umple mult mai usor ca la mine. Nu se poate. Imi aduc aminte de mobilizatoarele versuri si-mi spun: "Dar sunt tanara si pot/ sa culeg ciresul tot". Din nou pe scara. Scara se clatina. E naspa. Daca, Doamne fereste, cad, eu ce fac? Ca eu nu m-am mai urcat niciodata pe scara si mi-e si frica. Scara se clatina, hat-hat. Cu o mana ma intind dupa o cireasa. O rup cu bestialitate. Gestul mecanic e de natura sa-mi amorteasca tot creierul. Fixata pe miscarea mainii, atentia devine incapabila sa se mai duca si in alte parti. Poate sa cada pe mine un avion sau poate sa se gainateze pe mine un cal. Ca tot nu mi-as da seama. Am prins spilul. Mecanica gestului paralizeaza mintea. Dar, dac-as fi isteata (ceea ce, ma scuzi), as putea profita de ritmicitatea plictisitoare a miscarii pentru a ma gandi, de exemplu, la creatia lui Dumnezeu. Dac-as avea si eu ceva in capul asta sec, as putea sa, de exemplu, repet la infinit Rugaciunea Inimii, asemeni parintilor din pustia Egiptului, evocati de Pateric.

DE IMPLINIRE. Desi enervat de ciresul-cu-ciresele-care-nu-se-mai-termina-o-data, Cata nu si nu. Vrea cu orice pret sa-l culeaga pana la capat. Pana la ultima cireasa. E extrem de ordonat. El culege centripet. De la varf inspre centru. Eu culeg centri-bezmetic, dar culeg, orisa€™cat, nu pot sa zic ca stau. In orice caz, ciresele sunt extrem de multe, iar culesul - greoi. O galeata. Am invins. Retin sentimentul de implinire care ma-ncearca in fata galetii pline. Cu galeata plina si cu sentimentul implinirii, ma duc la ladita. Vars galeata in ladita. Iar e goala galeata. Iar trebuie s-o umplu. Si uite-asa, pana am facut patru galeti. Si jumatate. Ei... bine, hai sa fiu sincera. Trei. Trei galeti. Ma rog, doua.


"Munca te-nvata, munca te-nalta"Ca vorbeam despre fiziologia gandirii in timpul muncii, propun spre analiza urmatorul text luat din Pateric, spre a se vedea ca munca fizica poate deveni o binecuvantare a spiritului. Daca, fireste, posezi asa ceva.  "Un frate a venit sa ia cateva cosuri de la avva Ioan. Batranul iese si zice: "Ce vrei, frate?". El raspunde: "Cosuri, avva". Batranul a intrat sa i le aduca, dar a uitat. S-a asezat si a inceput sa impleteasca. Celalalt a batut din nou la usa, iar cand batranul a iesit, l-a intrebat: "Nu-mi aduci cosurile, avva?". El a intrat si iar s-a apucat sa impleteasca. Fratele a batut din nou. Inca o data, batranul a iesit si l-a intrebat: "Ce vrei, frate?". Acela a raspuns: "Cosurile, avva". Atunci, avva l-a luat de mana,
l-a dus inauntru si i-a zis: "Daca vrei cosuri, ia-ti si du-te, caci eu n-am vreme". (Despre avva Ioan cel Pitic) Desi suna destul de criptic, apoftegma sintetizeaza foarte bine ideea ca munca fizica poate capata o functie spirituala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.