Romancele blocate in Fisia Gaza se vor putea intoarce acasa simbata.

Autoritatile romane au decis sa inchirieze un avion charter pentru a-i repatria pe cetatenii romani prinsi la mijloc in conflictul dintre gruparile Hamas si Fata
Romancele blocate in Fisia Gaza se vor putea intoarce acasa simbata.

Autoritatile romane au decis sa inchirieze un avion charter pentru a-i repatria pe cetatenii romani prinsi la mijloc in conflictul dintre gruparile Hamas si Fatah. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat vineri, la Bruxelles, ca a vorbit deja cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, pentru a inchiria avionul necesar acestei operatiuni. "Evacuarea va incepe cel mai probabil miine la ora 9 dimineata si speram ca in cursul zilei de simbata sa avem cetatenii acasa", a aratat Cioroianu.

Bucurestiul a cerut sprijinul Israelului pentru aceasta operatiune - oficialii romani sperau ca avionul sa poata ateriza si apoi sa poata decola de pe aeroportul din Tel Aviv, dar avind in vedere ca acest aeroport a fost inchis pentru operatiunile de acest gen, repatrierea se va face prin Iordania. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat, vineri, ca, din cauza situatiei tensionate din regiune, este posibil ca aeroportul din Tel Aviv sa fie implicat in planurile de securitate ale guvernului israelian, dar Bucurestiul face tot posibilul pentru evacuarea si repatrierea cetatenilor romani.

Presedintele Traian Basescu ceruse, joi, institutiilor abilitate aducerea in tara a romanilor din Fisia Gaza care au solicitat repatrierea. Potrivit purtatorului de cuvint al Presedintiei, Valeriu Turcan, seful statului a cerut institutiilor abilitate, inclusiv misiunii diplomatice, sa ia masuri urgente pentru aducerea in tara a celor 31 de persoane.

MAE a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca exista 31 de solicitari: 11 femei, un barbat si 19 copii. In cazul a 18 dintre acestia au existat probleme cu documentele de calatorie, dar s-au luat masuri pentru rezolvarea lor. Autoritatile israeliene vor sprijini transferul solicitantilor din Gaza, prin Israel, in Iordania, urmind ca grupul de cetateni romani sa paraseasca Ammanul cu o cursa charter, pusa la dispozitie de Guvernul roman, iar sosirea in Romania e estimata in cursul noptii urmatoare.

Potrivit unor surse oficiale, eforturile pentru repatrierea acestor cetateni au fost ingreunate de faptul ca multi dintre ei nu au bani, nici acte si nu figureaza in evidentele politiei de frontiera israeliene ca ar fi intrat in Israel pentru a ajunge in Fisia Gaza.

Purtatorul de cuvint al MAE, Ilie Banica, anuntase, miercuri, ca Ambasada Romaniei de la Tel Aviv centraliza solicitarile de repatriere. Este vorba despre romance casatorite cu palestinieni si copiii lor, care urmeaza sa plece simbata spre Romania, trecind in Israel, pe la punctul de frontiera de la Erez. Potrivit unei declaratii a consulului roman de la Tel Aviv, Anton Diaconeasa, pentru Realitatea TV, armata israeliana le-a acordat permisiunea de a trece in Israel, pe la punctul de frontiera de la Erez.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.