In Romania se ridica anual de trei ori mai putine locuinte decit in UE. Casele in care locuiesc romanii sint de doua ori mai mici decit media europeana.

Numarul locuintelor noi predate anul trecut in Romania la o mie de locuitori a fost de 1,8, valoare care ne-a situat la jumatatea nivelului din restul tarilor est-europene si la o treime din media UE 25.

Wolfgang Amann, seful Institutului pentru Locuinte din Viena, consultant al statului roman in vederea reformarii legislatiei de profil, a prezentat ieri o comparatie intre tara noastra si restul Europei. Potrivit datelor prezentate, anul trecut in UE s-au predat 6 locuinte la o mie de locuitori, iar in anumite tari, precum Spania sau Irlanda, numarul a fost chiar de 15. In Europa de Est, cele mai multe unitati locative au fost predate in Ungaria, respectiv 4,1, Polonia si Slovacia cu cite 3,1 si 2,9 in Cehia.

In perspectiva anului 2009, situatia se va ameliora, in sensul ca se vor preda anual 2,3 locuinte la o mie de locuitori, valoare care insa va ramine sub media est-europeana.

Ioan Bejan, consilier in echipa insarcinata sa reformeze politica locuirii, spune ca ritmul scazut de ridicare a locuintelor noi este una dintre cauzele pentru care preturile pe piata imobiliara au cresteri masive.

Suprafata aflata la dispozitia romanilor este alt punct slab, comparativ cu UE. Datele prezentate ieri de Wolfgang Amann arata ca in UE un locuitor traieste, in medie, pe o suprafata de 36 de metri patrati, in Cehia suprafata este de 29 mp, in Ungaria de 28 mp si in Polonia de 23 mp. In Romania traim insa pe doar 15 metri patrati.

Structura fondului locativ este un alt element care ne indeparteaza de UE. Romanii au la dispozitie putine locuinte pentru inchiriere, iar aceasta se face de cele mai multe ori fara nici o lege.

Daca in medie in UE doar 65% dintre locuinte sint in proprietate (cu un minim de 35% in Elvetia si 48% in Suedia), in Romania procentajul este de 81%. Sintem intrecuti de Ungaria cu 93% si de Bulgaria si Slovenia cu cite 91%. Primariile detin, in vederea inchirierii pe criterii sociale, 46% din locuintele existente in Suedia, 35% in Olanda si Cehia, 22% in Polonia si Austria. Romania are cea mai mica proportie destinata inchirierii - 2%.

„Exista o lipsa de locuinte pentru tineri, pentru persoanele care se relocheaza si pentru cei saraci, iar pretul locuintelor e dinamic. Legislatia are lipsuri in multe privinte, cum ar fi inchirierea locuintelor sau subsidiile acordate de stat pentru constructii", spune consultantul austriac.

Pachetul de legi care va fi elaborat de expertii austrieci isi propune o mai buna protectie a chiriasilor, introducerea unui regim liberal de control al chiriilor si aparitia unui parteneriat prin care sa duca la crearea unui fond de locuinte pentru inchiriere. Acestea se vor putea ridica pe baza unor scheme de finantare care vor implica bancherii, developerii si primariile. Chiriile sociale ar urma sa fie limitate la doi euro/mp, iar profiturile constructorilor la 5%. Schema este aplicata in anumite tari ale UE si permite recuperarea investitiei in 30 de ani si o chirie de 100 de euro pe luna. Schema va permite construirea in zece ani a 100.000 de locuinte destinate inchirierii pe criterii sociale, promite Amann.