"Ce mijloace vom utiliza? Rachete balistice, rachete de croaziera sau noi sisteme de armament, este o chestiune tehnica. Eu sunt impotriva oricarei curse a inarmarilor. Noi am invatat din experienta URSS. Nu ne vom lasa antrenati. Statele Unite vor c
"Ce mijloace vom utiliza? Rachete balistice, rachete de croaziera sau noi sisteme de armament, este o chestiune tehnica. Eu sunt impotriva oricarei curse a inarmarilor. Noi am invatat din experienta URSS. Nu ne vom lasa antrenati. Statele Unite vor cheltui miliarde si miliarde de dolari, noi vom construi un raspuns asimetric, mult mai putin scump, dar eficace" - acestea sunt cuvintele rostite cu putina vreme in urma de presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Este din ce in ce mai clar ca Razboiul Rece nu s-a incheiat - Moscova si-a aplicat un fard marca "maskirovka", a mimat o perioada dorinta de democratie si deschidere, iar dupa ce a apucat sa-si traga sufletul si sa iasa din dezastrul economiei socialiste si-a reintrat in vechile obiceiuri.
Duminica, presedintele Basescu urmeaza sa participe alaturi de presedintele Putin la summitul energetic de la Zagreb. Exista vreo posibilitate de dialog real intre cei doi? Greu de crezut, daca luam in considerare declaratiile de pana acum dintre Bucuresti si Moscova. Ideea ministrului Melescanu a unor manevre militare comune ruso-romane a declansat o reactie care indica nivelul de perceptie al Rusiei fata de Romania. Generalul Samanov - cunoscut si ca "macelarul din Cecenia" - a declarat: "Ministrul roman al Apararii se pare ca nu cunoaste bine istoria, daca a facut o astfel de propunere. As vrea sa amintesc ca, la decizia conducerii sovietice in perioada dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, armata sovietica a participat activ la manevre comune cu fortele armate ale Germaniei fasciste". De la Moscova, Romania se vede ca o tara fascista.
Romania si-a asumat dupa aderare rolul de voce a Uniunii Europene in regiunea extinsa a Marii Negre. Pozitia geografica, suprafata si numarul populatiei o indreptatesc la acest rol. O Romanie disciplinata, pieptanata si cu unghiile taiate in cadrul unei Europe Centrale obediente si incolore nu poate fi un proiect national pe durata lunga. Marea Neagra a mai facut parte si in trecut din proiectele occidentalilor, iar, atunci cand s-a intamplat acest lucru, rezultatele au fost benefice pentru Romania. Implicarea Frantei si a Marii Britanii in Razboiul Crimeei a permis punerea in miscare a proiectului national si prima tentativa de scoatere a Romaniei dintr-un prelungit Ev Mediu catre modernitate - proces brutal, grabit si neincheiat.
Revenirea Occidentului la Marea Neagra in secolul al XXI-lea este de natura sa irite Moscova, care considera aceasta regiune drept o mosie a imperiului rus. Raspunsul Rusiei la avansul Occidentului este intr-adevar unul asimetric: arma energetica. Moscova controleaza o mare parte din resursele energetice ale lumii si se foloseste de ele in domeniul politicii internationale - pana acum cu un succes maxim. La Zagreb vor fi puse pe masa pozitiile tarilor din regiune fata de santajul energetic al Kremlinului. Europenii si-au trambitat de fiecare data intentiile si planurile - iar Moscova de fiecare data fie a scurtcircuitat, fie a preluat ideea si a pus-o in aplicare la viteza maxima. Incet-incet, toate rutele alternative ale Europei pentru resursele energetice din Asia Centrala au fost ocupate de Moscova. Mai mult, sistemele energetice ale Uniunii Europene au cazut in mainile rusilor. Putin nu prea are ce sa negocieze cu Basescu la Zagreb - cel mult o capitulare a Romaniei in fata santajului energetic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.