Dupa ce a jucat baieti buni timp de peste doua decenii, actorul opteaza in premiera pentru un rol negativ. "Nu-mi plac filmele cu criminali in serie. Nu-mi plac filmele care te sperie. Chiar ma inspaiminta. Ma fac sa ma simt inconfortabil", le zice Kevin Costner intr-un interviu pentru promovarea noului sau film, "Domnul Brooks", in care interpreteaza un criminal in serie. Unul original, fie si prin faptul ca este "negativul" perfect al lui Hannibal Lecter: familist fidel nevestei, patron de succes lipsit de studii superioare, nu bea alcool, dar frecventeaza intilnirile Alcoolicilor Anonimi pentru a se vindeca de dependenta pe care o dau crimele in serie. Tot la polul opus lui Lecter, ucigasul interpretat de Costner omoara din nevoie, nu din dispret fata de umanitate si, in plus, se caieste din plin pentru crimele sale. Rolul domnului Brooks presupune atita duplicitate ca actorul il realizeaza cu o tusa de ironie. Incasarile filmului nu i-au depasit deocamdata cu mult bugetul (26.086.035 de dolari fata de 20 de milioane de dolari), dar criticii au sesizat deja ca acest rol inseamna o crestere a credibilitatii interpretului.

Costner nu e primul actor care, intr-un impas al carierei, incearca sa se reinventeze trecind in postura personajului malign, dar se numara, alaturi de John Wayne, printre cei mai consecventi in a-si conserva imaginea de baieti buni. Aceea a lui Kevin Costner a avut o viata lunga: aproximativ 30 de roluri, din anii 80 incoace. Si daca, in aceasta perioada, actorul s-a atins de vreun personaj negativ, de exemplu Butch Haynes din "A Perfect World", regizat de Clint Eastwood, tot a avut grija ca scenariul sa il dea pe brazda, umanizindu-l si "imbunatatindu-l" prin partile esentiale. Iar criticii s-au dat in vint dupa acest Costner ambiguu din punct de vedere moral din 1993, considerind acest rol ca fiind cel mai bun din cariera lui.

Cu toate acestea, pina la ora actuala, Costner nu detine vreun Oscar pentru actorie (ci pentru regia de la "Dansind cu lupii"), nici vreun Glob de Aur, si cu atit mai putin vreun BAFTA sau alt trofeu pentru actorie obtinut pe la festivaluri europene de prestigiu. Singura exceptie fiind Ursul de Argint, cu care s-a ales pentru intreaga sa contributie la "Dansind cu lupii". Si, tot ironic, dupa ce a luat sapte statuete de aur pentru primul film realizat, al doilea si al treilea n-au fost nici pe gustul Academiei Americane de Film si nici pe al criticilor. Are in schimb, pentru actorie, trei Premii Razzie: Cel mai prost actor in "The Postman", "Wyatt Earp" si "Robin Hood: Prince of Thieves".

In ceea ce priveste alegerea rolurilor, trei categorii ii sint dragi lui Costner: cowboy, detectiv si jucator de baseball. Ca ii surid westernurile, ale caror eroi sint modelul ultim al virilitatii, se poate deduce din "Wyatt Earp", "Open Range" si, nu in ultimul rind, din lungmetrajul care l-a propulsat inspre celebritate, "Silverado". De altfel, si acum tot la un western lucreaza, revenind in ipostaza de regizor si declarind recent ca va trebui sa ipotecheze ceva pentru a termina filmul. In postura de detectiv a atras insa mai consistent atentia criticilor in "JFK" si "The Untouchables". Iar baseball-ului i-a ramas fidel din 1988 "Bull Durham", in care joaca alaturi de Susan Sarandon si pina in 2005, cind aparea in "The Upside of Anger" in rolul unui sportiv de performanta redus la cariera de om de radio.