Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a actualizat, ieri, atentionarea meteorologica Cod Galben, emisa pe 19 iunie 2007 catre prefecturile a 20 de judete, fenomenele vizate fiind c
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a actualizat, ieri, atentionarea meteorologica Cod Galben, emisa pe 19 iunie 2007 catre prefecturile a 20 de judete, fenomenele vizate fiind canicula si disconfortul termic, in intervalul 23 - 24 iunie 2007.
Este vorba despre prefecturile judetelor Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vrancea si a Municipiului Bucuresti. Avertizarea meteorologica cu Cod Galben atentioneaza asupra fenomenelor meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) care sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar, pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.
Autoritatile de Sanatate Publica judetene si cea a Bucurestilor au raportat Ministerului Sanatatii ca se iau in continuare masuri pentru prevenirea efectelor caniculei asupra populatiei. Astfel, a fost suplimentat numarul de puncte stradale de prim-ajutor pentru acordarea asistentei medicale de urgenta - de la 66 la 114. Serviciile judetene de Ambulanta raporteaza, de asemenea, extrem de multe solicitari, iar in intervalul 21 iunie ora 15.00 - 22 iunie ora 15.00, s-au comunicat inca doua decese (unul la Calarasi, altul la Arad) in cazul carora este posibil ca temperaturile ridicate sa fie factorul favorizant.
Ministerul Sanatatii face, in continuare, apel catre populatie ca, in aceste zile cu temperaturi ridicate, sa respecte recomandarile medicilor pentru a-si proteja starea de sanatate. Astfel, este necesar ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si frecventarea locurilor aglomerate. In cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise). Medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.