Un arheolog italian sustine ca exista numeroase documente care demonstreaza faptul ca Sfantul Graal s-ar afla ingropat, la Roma, intr-o biserica din secolul al VI-lea.
Pocalul, care ar fi fost folosit de Iisus Hristos la Cina cea de tain
Un arheolog italian sustine ca exista numeroase documente care demonstreaza faptul ca Sfantul Graal s-ar afla ingropat, la Roma, intr-o biserica din secolul al VI-lea.
Pocalul, care ar fi fost folosit de Iisus Hristos la Cina cea de taina, constituie de secole subiectul a nenumarate istorii si legende. Arheologul Alfredo Barbagallo este convins ca Sfantul Graal este ingropat intr-o incapere (un fel de capela) aflata sub Basilica San Lorenzo Fuori le Mura, una din cele sapte biserici pe care pelerinii le viziteaza atunci cand merg la Roma. Barbagallo a petrecut doi ani studiind iconografia din incinta bisericii si o anume incapere care a fost descrisa, in 1938, cu minutiozitate de catre calugarul capucin Giuseppe Da Bra, intr-un ghid al catacombelor.
Calugarul vorbeste despre o camera de 20 de metri patrati, cu tavanul boltit. "Intr-unul colt exista un fel de palnie deasupra unui craniu uman", scrie Giuseppe Da Bra, care mai spune ca, in conformitate cu un ritual funerar stravechi, mortilor li se dadea sa bea. Conform lui Barbagallo, care conduce o asociatie numita Arte e Mistero (Arta si Mister), palnia despre care vorbeste Da Bra este chiar sfantul Graal. Arheologul mai spune ca in biserica exista numeroase mozaicuri si fresce in care apare reprezentat sacrul pocal. De altfel, adauga Barbagallo, despre prezenta Sfantului Graal in incinta bisericii San Lorenzo pomenesc vag chiar si primii gardieni ai lacasului de cult. In 258 AD, in perioada persecutiilor crestine, Papa Sixtus al V-lea a incredintat tezaurul Bisericii unui diacon pe nume Lorenzo, ucis patru zile mai tarziu si devenit ulterior sfant martir. Nimeni nu a mai vazut de atunci Sfantul Graal. Mai multe legende sustin ca Sfantul Graal a ajuns in diverse tari, inclusiv Marea Britanie. Romanul de fictiune al lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci" sustine ca Sfantul Graal a fost ingropat in Capela Rossyln din Scotia, ceea ce a declansat o adevarata isterie in randul turistilor, care efectiv au asaltat zona care pana atunci era pustie. Barbagallo sustine ca Sfantul Graal nu a ajuns nicaieri, si ca a fost tot timpul in mormantul lui San Lorenzo. Imparatul Constantin a construit un sanctuar in memoria lui San Lorenzo in secolul al IV-lea, iar Biserica San Lorenzo Fuori le Mura a fost construita in anul 580 AD in acelasi loc. (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.